Snabbfakta

Vetenskapligt namn: Pogona vitticeps
Svenskt namn: Skäggagam
Förväntad Livslängd: Upp till 20år
Fullvuxen storlek: 45-60cm
Aktiv: Dagtaktiv

Sammanfattning

Det finns faktiskt åtta olika arter av skäggagam i det vilda. Den vanligaste arten i fångenskap är den centrala skäggagamen, även känd som Pogona Vitticeps. Det är en bra ödla för nybörjare då den är känd för sitt snälla och lugna personlighet.

Nedan hittar du ett komplett skötselråd för hur du tar hand om en skäggagam. Det är dock upp till dig att fortsätta göra forskning och bilda en egen uppfattning om hur du vill ta hand om din skäggagam. Det finns många olika sätt att ta hand om sin skäggagam.

Utseende

Skäggagamer är täckta av spetsiga fjäll som faktiskt kan vara ganska taggiga om din ödla bestämmer sig för att spänna ut sin kropp. Men detta är inget att oroa sig för då de oftast endast gör det när de blir skrämda.

Dessa ödlor börjar sitt liv som väldigt små ödlor men växer snabbt upp till att bli en ganska stor ödla. Hanarna blir oftast större och kan växa upp till 60 cm långa. Färgen på skäggagamer varierar beroende på vilken art det är och var i Australien den finns. I fångenskap kan du hitta många olika färgmorfer som du inte hittar i det vilda. Du kan hitta skäggagamer som bland annat är helt vita, röda eller gula.

Beteende & Temperament

Skäggagamer kan vara defensiva över sitt revir och därför rekommenderar jag att du har din skäggagam ensam i sitt terrarium. Om du har dina ödlor tillsammans finns risken att de kan bita av tår, fötter och svansen på varandra. Om du har en hona och hane tillsammans finns även risken att hanen stressar honan under parningssäsongen.

Skäggagamer är tysta ödlor. Istället använder de sitt kroppsspråk för att kommunicera. När en skäggagam försöker visa sin dominans gör de något som kallas “head-bobbing”. Vilket är precis vad det låter som. De nickar med huvudet upp och ner. När de är undergivna så viftar de sin arm. Det ser nästan ut som att du vinkar på dig.

Både hanar och honor kan göra så att deras haka blir svart vilket gör att det ser ut som att din ödla har skägg. Det är därför de kallas för skäggagamer.

Skäggagamer är dagaktiva ödlor med mycket personlighet. Detta ger dig möjligheten att integrera med din ödla under dagen och sedan få en god natts sömn på natten samtidigt som din ödla.

Inredning

Jag använder mig av en mix med 50% sand och 50% torv som bottensubstrat. I terrariet placerar jag grenar och barkbitar för att ge min ödla möjligheten att klättra. Skäggagamer kan i många fall beskrivas som halvt trädlevande då de gillar att allt klättra upp högt i det vilda. Därför bör du även ge din ödla möjligheten att göra detta i ditt terrarium. 

Att inreda ett terrarium är en rolig del i processen att skaffa en ödla. Använd din fantasi!

Storlek På Terrarium

Enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) krävs ett terrarium på minst 0,9 m2 för en marklevande ödla som är mellan 41-50 centimeter lång. Terrariet måste dessutom vara minst 50 centimeter högt. Dock kan vissa skäggagamer bli längre än 50 cm, vilket kräver ett terrarium på 1,8 m2. Det måste dessutom vara 60 cm högt.

Ödlans längd mäts från nosspetsen till svansspetsen. Om svansen är avbruten gäller uppskattat mått med ursprunglig svanslängd.

Att uppnå 0,9 m2 med ett färdigbyggt terrarium kan vara väldigt svårt. Därför kommer du förmodligen behöva bygga ett eget terrarium till din vuxna skäggagam. Framförallt om din ödla blir längre än 50 cm och ett terrarium på 1,8 m2 krävs.

Att bygga ett eget terrarium kan vara svårt och klurigt. Därför får skäggagamer väldigt lågt betyg när det kommer till terrarium.

Belysning & Värme

Skäggagamer älskar det varmt. Därför är det viktigt att ha en solplats som når upp till 38°C. Det är också viktigt att det finns en plats i terrariet där det är svalare. Jag föreslår att du sätter värmelampan på ena sidan av terrariet. Genom att göra det blir den motsatta sidan den svala sidan. Du vill att den kalla sidan ska vara runt 25°C och den varma sidan runt 30°C. På natten bör all belysning och värme vara avstängd.

Skäggagamer måste dessutom ha UVB-ljus på cirka 8-10%. Jag föreslår att du använder dig av ett T5 lysrör. Dessa lysrör behöver du byta ut efter 12 månader då lampornas UVB-utsläpp minskar efter hand. Om du placerar ditt lysrör utanför terrariet bör du tänka på att UVB-ljus inte tränger genom glas. Även på ventilationsnät kommer en del UVB-ljuset att stoppas.

Luftfuktighet

I det vilda ligger luftfuktigheten under dagen på cirka 20-30%. Därför bör du sikta på att nå detta i ditt terrarium. Men tänk på att skäggagamer lever i små mikroklimat i det vilda. De kan hittas gömda bland högt gräs eller i hålor där luftfuktigheten definitivt är högre. Vi får inte heller glömma den stigande luftfuktigheten i skymning och gryning som når cirka 55-65%. 

Skäggagamer lever alltså inte under ständigt torra förhållanden med 20-30% luftfuktighet utan det varierar upp och ner under dagen beroende på var ödlan befinner dig.

Som nybörjare skulle jag rekommendera att du sikta på att hålla ditt terrarium torrt. På kvällen kan du spraya väldigt lätt med vatten för att höja luftfuktigheten till cirka 55-65%.

Vill du ta det ett steg längre kan du till och med erbjuda ett fuktigt gömställe till din skäggagam. Detta kan replikera de små mikroklimat med hög luftfuktighet som skäggagamer söker sig till i det vilda. Genom att erbjuda denna möjlighet kan din ödla själv välja om den vill vara där luftfuktigheten är hög eller låg.

Jag skulle också rekommendera att du ibland ger din skäggagam ett bad i ljummet vatten.

Föda

Skäggagamer är allätare. Det betyder att de äter både växter och insekter. Unga skäggagamer bör erbjudas mer insekter än grönsaker. Motsatsen gäller för en vuxen ödla. När din skäggagam är vuxen bör cirka 70-80% av dieten bestå av grönsaker och annat grönt.

Det är normalt att vuxna skäggagamer kan vara kräsna när det kommer till grönsaker. Men om din ödla fortsätter att endast äta insekter finns risken att den blir överviktig och inte får den näringen som den behöver. Ett tips är att lägga levande insekter i grönsaksskålen. Detta kan få din ödla att råka äta grönsaker när den biter tag i insekterna.

Som liten bör du mata din skäggagam med insekter varje dag. En vuxen ödla bör erbjudas insekter ett par gånger i veckan. Sallad erbjuder du dagligen. Det är viktigt att du pudrar vitamin- och kalciumpulver på både insekter och grönsaker innan du matar din skäggagam. 

Insekter du kan mata din skäggagam:
Kackerlackor, syrsor, mjölmaskar, zophobas, gräshoppor.

Grönsaker och annat grönt du kan mata din skäggagam ofta:
Koriander, ruccola, machésallad, gröna bönor, endive,butternutpumpa, senapsblad, Opuntia ficus-indica, maskrosor, palsternacka, klöver, kirskål.

Grönsaker och annat grönt du kan mata din skäggagam ibland:
Ärtor, gurka, paprika, sparris, zucchini, romansallad, selleri, sellerikål,  morot, rödkål.

Frukt och grönsaker som du väldigt sparsamt kan erbjuda:
Majs, morot, äpple, basilika. 

Även om skäggagamer får vätska från sitt foder bör du alltid erbjuda en vattenskål med rent vatten. Skäggagamer kan dricka ur vattenskålar! 

Inköpslista

      • Terrarium

      • Bottensubstrat

      • Vattenskål

      • Inredning (Växter, bark, grenar och gömställen) 

      • Termometer

      • Hygrometer

      • Foder

      • UVB-belysning (8-10%)

      • Värmelampa

      • Lamphållare

      • Kalciumpulver

      • Sprayflaska

      • Foderpincett

      • Petbox (till insekter)

    Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

    Handa På CyberZoo – Stötta Johan Exotic

    Intressant Fakta

    ✦ Om en skäggagam är för varm kommer den att öppna munnen för att reglera sin kroppstemperatur.

    ✦ Inte nog att skäggagamer kan se färg som oss människor så kan de till och med se färger bättre än vad människor gör.

    ✦ Skäggagamer har faktiskt något som kallas för de tredje öga ovanför deras huvud. Ögat är inte fullt utvecklat men det kan se skillnaden ljus och mörker. Detta hjälper dem att fly rovdjur från ovan.