Snabbfakta

Vetenskapligt namn: Python regius
Svenskt namn: Kungspyton
Förväntad Livslängd: 20-30 år
Fullvuxen storlek: 120-150 cm
Aktiv: Nattaktiv

Sammanfattning

Vill du ha en lagom stor orm med ett lugnt temperament? Då är kungspyton det bästa valen för dig! Du hittar denna ormen i alla möjliga färgmorpher och unika mönster vilket kommer göra din orm unik. Kungspyton är en medelstor orm som uppnår en längd på cirka 120-150 cm och behöver ett ganska stort terrarium, dock inte orimligt stort för att ha hemma. De är kända för sitt lugna temperament, vilket gör dem till en favorit bland både nybörjare och erfarna reptilägare.

Utseende

Kungspyton är kända för sin stora variation av olika mönster och färger. Du kan verkligen hitta dessa ormar i alla möjliga olika färger, vilket gör att varje individ är unik. Än idag upptäcker uppfödare nya morpher vilket skapar motivation hos ormhobbyister. Jag har själv sett kungspyton som har sålts för 250 000 svenska kronor på grund av sin unika färgmorph.

Kungspyton är en medelstor orm. De når vanligtvis en längd på cirka 120-150 cm, men i vissa fall finns det individer som har blivit ännu större. Storleken och utseende kan vara beroende på ålder och kön. Juvenila kungspyton har oftare ljusare och mer skarpa färger som tonas ned när de blir äldre. Könsskillnader är inte omedelbart uppenbara, men fullvuxna hanar tenderar att ha längre och smalare svansar jämfört med honor.

Jag har ofta hört att folk tror att ormar är klibbiga och slemmiga, men detta är långt ifrån sanningen. Fjällen på en kungspyton är släta och ger ormen en glansig yta. Denna fjällstruktur spelar en viktig roll i deras förmåga att röra sig, samt i deras ömsningsprocess. Fjällen skyddar också ormen från uttorkning och skador från yttre element.

Beteende & Temperament

Kungspyton är känd för sitt exceptionellt lugna temperament, vilket gör dem till en av de mest omtyckta ormarterna för både nybörjare och erfarna reptilägare. Det är utan tvekan en av de mest fredliga ormarterna. Till skillnad från vissa andra ormar som kan visa tecken på defensivitet eller nervositet, tenderar kungspyton att vara lugna. Denna orm är mindre benägen att försvara sig genom att bitas, vilket gör den till ett säkrare val för de som är nya i hobbyn och vill hantera sin orm. På grund av sin lugna natur är kungspyton lätt att hantera. Den anpassar sig väl till regelbunden hantering, vilket är viktigt för att bygga upp en relation mellan ormen och ägaren.

En intressant aspekt av kungspytons beteende är dess tendens att rulla ihop sig till en boll när de känner sig hotade, snarare än att försvara sig. Denna defensiva taktik, där den skyddar sitt huvud och vitala delar, är en indikation på dess fredliga natur.

Som nattaktiv art är kungspyton mest aktiv under kvällen och natten. Detta innebär att de under dagtid oftast är lugna och vilar, vilket gör dem till mindre krävande husdjur. Detta har också gjort att de har fått en stämpel för att vara tråkiga ormar som bara ligger och gömmer sig hela dagen. Men om du går in och observerar din kungspyton på natten, är jag säker på att du får en annan uppfattning.

Inredning

En välplanerad inredning i terrariet är avgörande för din kungspytons välbefinnande och hälsa. Ett ordentligt inrett terrarium som efterliknar ormens naturliga habitat, stimulerar naturliga beteenden och minskar stress. Du bör alltså inte ha kungspyton i en byrålåda med tidningspapper och en vattenskål, där byrålådan symboliserar ormens gömställe. Vilket faktiskt är vanligt i en del länder.

Kungspyton kräver flera gömställen i sitt terrarium för att känna sig säker. Dessa gömställen bör vara tillräckligt tätt anpassade för att ormen ska känna sig omsluten och trygg. Det är bra att ha minst två gömställen, ett i den varmare delen av terrariet och ett i den svalare delen.

Även om kungspyton främst är en marklevande art, uppskattar de möjligheten att klättra och utforska. Genom att lägga in grenar eller robusta växter kan du ge ormen fysisk stimulans och hjälpa den att hålla sig aktiv och engagerad.

En stor och stabil vattenskål bör finnas i terrariet för att ormen ska kunna dricka och eventuellt bada. Det är viktigt att vattnet hålls rent och byts regelbundet. Vattenskålen hjälper också till att öka luftfuktigheten i terrariet.

Storlek På Terrarium

En marklevande orm som är mellan 101-125 centimeter ska enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) ha ett terrarium som är minst 0,43 m2. Terrariet måste dessutom vara minst 35 centimeter högt. Om din kungspyton blir större än 125 centimeter kommer ett terrarium på 0,63 m2 att krävas. Det ska dessutom vara 45 centimeter högt.

Ormens längd mäts från nosspetsen till svansspetsen. 

Att hitta ett terrarium som är stort nog för en kungspyton kan både vara stort och dyrt. Jag har själv byggt egna terrarium i trä till mina kungspyton.

Belysning & Värme

Både belysning och värme är kritiska aspekter i skötseln av en kungspyton. De trivs med en temperaturgradient i sitt terrarium. De vill att enda sidan i terrariet ska vara varmt, cirka 30-32°C. Den andra sidan ska vara svalare, cirka 25°C. Denna temperaturgradient är avgörande för deras matsmältning och allmänna hälsa. En värmematta eller värmelampa kan användas för att skapa dessa förhållanden. 

Kungspyton kräver inte UVB-ljus. Många experter rekommenderar dock att samtliga reptiler mår bra av UVB-ljus. Dessutom finns det studier som visar att kungspyton syn blir bättre när de är under UVB-ljus.

Du bör dock ha någon form av belysning för att simulera en naturlig dygnsrytm. En enkel dagsljuslampa kan användas och bör hållas på i cirka 12 timmar per dag för att efterlikna naturligt dagsljus. Detta bidrar till ormens övergripande välbefinnande och kan hjälpa till att reglera dess biologiska klocka.

Luftfuktighet

Luftfuktigheten är också en viktig del i skötseln av en kungspyton eftersom den direkt påverkar ormens hälsa och välbefinnande. De trivs bäst med en luftfuktighet mellan 50-60%. Denna nivå är idealisk för att stödja deras hudhälsa och är särskilt viktig under ömsningsprocessen. Om luftfuktigheten är för låg kan detta leda till problem med ömsning, medan för hög luftfuktighet kan främja tillväxt av mögel och bakterier, vilket kan vara skadligt.

En stor vattenskål bidrar inte bara till ormens hydrering utan också till att öka luftfuktigheten i terrariet. Om du placerar vattenskålen nära en värmekällan kan detta hjälpa till att förånga vattnet och därmed öka luftfuktigheten.

Föda

I det vilda äter kungspyton inte bara gnagare, utan de konsumerar också en betydande mängd fåglar och andra djur. Detta kan vara en förklaring till varför en del kungspyton i fångenskap ibland matvägrar när det kommer till råttor och möss. Vilket ofta är den enda dieten som erbjuds till kungspyton i fångenskap. Jag tror dock att det är viktigt att variera din kungspytons mat. Detta kan inkludera exempelvis kycklingar eller vaktlar. Att variera dieten kan hjälpa till att efterlikna det naturliga näringsintaget och uppmuntra till ett hälsosamt matningsbeteende.

Kungspyton behöver inte matas så ofta som många andra reptiler. Juvenila individer bör matas ungefär en gång i veckan, medan vuxna kan matas varannan till var tredje vecka. Det är viktigt att övervaka ormens hälsa och vikt för att säkerställa att den inte blir överviktig.

Det är förbjudet att mata med levande mat till ormar i Sverige. Därför kommer all mat du köper vara nedfrusen. Det är viktigt att säkerhetsställa att maten är ordentligt upptinad och uppvärmd till en naturlig kroppstemperatur innan du matar din orm. 

Som jag skrev innan är det inte ovanligt att kungspyton går igenom perioder där de äter mindre eller till och med vägrar mat. Detta kan vara relaterat till säsongsmässiga förändringar, parningssäsongen, eller stress. Det är viktigt att inte tvinga matning under dessa perioder och att istället övervaka ormens vikt och hälsa noggrant.

Bra För Nybörjare?

Betyg 10/10

Jag tycker att kungspyton är den bästa ormen du kan skaffa dig som nybörjare. De har ett väldigt lugnt temperament och kommer inte få för sig att bita dig eller vara defensiva. Skötsel och underhåll är också relativt enkla och bör inte vara några problem för en nybörjare. Det är dessutom en robust och tålig orm som klarar av eventuella nybörjarmisstag.

Inköpslista

  • Terrarium
  • Bottensubstrat
  • Vattenskål
  • Inredning (Växter, bark, grenar och gömställen) 
  • Termometer
  • Hygrometer
  • Foder
  • UVB-belysning (2-5%)
  • Sprayflaska
  • Foderpincett
  • Petbox (till insekter)

Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handla På CyberZoo – Stötta Johan Exotic

Intressant Fakta

✦ Kungspyton har värmeavkännande gropar runt sin mun, vilket hjälper dem att upptäcka värmeutstrålningen från potentiella byten eller rovdjur, även i totalt mörker.

✦ Trots att de oftast ses på marken, är kungspyton skickliga klättrare och spenderar mycket tid i träden.

✦ När de känner sig hotade, rullar kungspyton ihop sig till en tät boll med huvudet gömt i mitten, vilket har gett dem smeknamnet “Ball Python”.

✦ Kungspyton är känd för att ha en av de största variationerna av färgmönster och morphe bland alla ormarter. Detta innebär att ingen orm ser exakt likadan ut, vilket gör varje individ unik.