Snabbfakta

Vetenskapligt namn: Pantherophis guttatus
Svenskt namn: Majsorm
Förväntad Livslängd: 20-30 år
Fullvuxen storlek: 100-180 cm
Aktiv: Dagaktiv

Sammanfattning

Majsormar, även kända som Pantherophis guttatus, är en av de mest populära ormarna på grund av deras vackra färgvariationer och lättsamma temperament. Dessa ormar är perfekta för den som vill ha en nyfiken och aktiv orm som gärna utforskar både i och utanför sitt terrarium.

Majsormar är dessutom väldigt förlåtande mot eventuella nybörjarmisstag då de är väldigt anpassningsbara. Med det sagt bör du alltid göra ordentligt med undersökning och forskning innan du skaffar en majsorm som husdjur.

Utseende

Det är svårt att säga hur lång en majsorm kan bli. Du kan hitta majsormar som är allt från 100-180 centimeter långa. Oavsett är majsormar relativt smala ormar som du lätt kommer kunna hantera.

Även om de är kända för sina orangea färger, finns det en enorm variation av olika färg och kontrastrika morpher. Deras mönster spelar en viktig roll i majsormens naturliga kamouflage i det vilda. Ungdjur av majsormar tenderar att ha ljusare och mer distinkta mönster, som gradvis förändras under tiden som de växer. Denna förändring i utseende är inte bara fascinerande att observera, men ger också ägare möjlighet att se deras husdjur utvecklas och förändras. 

Majsormar har också intressanta ansiktsdrag med stora, runda ögon. Deras ansiktsuttryck är ofta livliga och uppmärksamma, vilket ger dem en viss personlighet och charm. De använder sin tunga för att lukta i sin omgivning. Vilket är en annan fascinerande aspekt av deras utseende. De använder denna sensoriska förmåga för att navigera i sin miljö, söka efter mat och upptäcka potentiella hot. Det finns också en märkbar storleksskillnad mellan könen, där honorna ofta är större och kraftigare än hanarna. Denna storleksskillnad blir mer uppenbar när ormarna når sexuell mognad, och det är inte ovanligt att se honorna bli betydligt större än deras manliga motsvarigheter.

Beteende & Temperament

Majsormar har i de flesta fall ett väldigt lugnt temperament och är naturligt väldigt nyfikna och interaktiva ormar. De tenderar att utforska sina omgivningar med stor entusiasm. Vilket innebär att de ofta klättrar och undersöker varje del av sitt terrarium. Denna nyfikenhet sträcker sig också till deras interaktion med människor. Deras lugna temperament innebär att de sällan visar defensivt beteende och är sällan benägna att bitas. Denna egenskap kombinerat med deras måttliga storlek gör dem till perfekta ormar för regelbunden hantering.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos majsormar är deras förmåga att anpassa sig till olika miljöer och rutiner. De är robusta och flexibla, vilket gör dem lämpliga för en mängd olika levnadsmiljöer och ägarstilar.

Inredning

Att skapa en passande och stimulerande miljö för en majsorm är avgörande för dess välbefinnande och hälsa. Inredningen bör inte bara vara funktionell utan också efterlikna ormens naturliga habitat så mycket som möjligt. Detta kan uppmuntra till naturligt beteende och mental stimulans hos din orm.

Dessa ormar uppskattar en balans mellan privata gömställen där de kan dra sig tillbaka och öppna ytor där de kan utforska och värma sig. Det är viktigt att placera gömställen i både den varma och den svala delen av terrariet för att ge ormen ett val av mikroklimat.

Majsormar är inte bara marklevande ormar. De har också en naturlig benägenhet att klättra. Därför bör du inkludera olika grenar eller klätterväxter för att tillåta detta beteende.

Substratet bör vara djupt nog för att möjliggöra grävande beteende, vilket är naturligt för majsormar. Du bör också placera en stor och stabil vattenskål i terrariet.

Storlek På Terrarium

En marklevande orm som är mellan 101-125 centimeter ska enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) ha ett terrarium som är minst 0,43 m2. Terrariet måste dessutom vara minst 35 centimeter högt. Men eftersom din majsorm förmodligen kommer bli större än detta bör du också kolla på andra alternativ. En marklevande orm som är mellan 126-150 centimeter bör istället ha ett terrarium på 0,63 m2 som dessutom är 45 centimeter högt. Om din majsorm blir längre än 150 centimeter bör terrariet istället vara 1,0 m2 och 70 centimeter högt.

Ormens längd mäts från nosspetsen till svansspetsen. 

Det kan vara svårt att hitta stora terrarier. Därför kan jag rekommendera att bygga ett eget terrarium. Det kan vara en rolig process och framförallt får du det precis som du vill ha det.

Belysning & Värme

Det är viktigt att din majsorm har rätt belysning och rätt temperatur i sitt terrarium. Dessa två faktorer spelar en viktig roll i att simulera en naturlig miljö. Temperaturen och belysningen påverkar allt från ormens matsmältning till dess beteende och aktivitetsnivåer. Du vill skapa en temperaturgradient där den ena sidan i terrariet är varmare än den andra sidan. På den varma sidan bör temperaturen vara omkring 28-30°C, och på den svala sidan bör det vara cirka 22-24°C. Denna variation i temperatur är avgörande för ormens förmåga att termoreglera. Det vill säga att reglera sin kroppstemperatur genom att flytta mellan varmare och kallare områden.

För att uppnå rätt temperatur kan du använda dig av värmemattor eller värmelampor. Det är viktigt att ha en termometer för att noggrant övervaka temperaturerna i olika delar av terrariet.

Temperaturen ska sjunka på natten och därför bör du stänga av samtliga lampor och värmekällor under denna period. Sänkning av temperaturen på natten hjälper till att upprätthålla en hälsosam dygnsrytm och kan främja bättre matvanor och ökad aktivitet under dagen.

Majsormar har inget krav att de behöver UVB-ljus. Många experter rekommenderar dock att samtliga reptiler mår bra av UVB-ljus. Du bör dock ha någon form av belysning för att simulera en naturlig dygnsrytm. En enkel dagsljuslampa kan användas och bör hållas på i cirka 12 timmar per dag för att efterlikna naturligt dagsljus. Detta bidrar till ormens övergripande välbefinnande och kan hjälpa till att reglera dess biologiska klocka.

Luftfuktighet

Att ha rätt luftfuktighet är en annan viktig faktor i majsormens skötsel. För majsormar är det optimalt att hålla luftfuktigheten i terrariet mellan 40-50%. Denna nivå efterliknar den fuktighet de skulle uppleva i deras naturliga habitat. Om luftfuktigheten är för hög kan det leda till hudproblem som svampinfektioner, medan för låg luftfuktighet kan leda till problem med ömsningen.

Har du svårt att uppnå hög luftfuktighet kan du placera en stor vattenskål nära en värmekälla. Avdunstningen av vatten från vattenskålen bidrar till en högre luftfuktighet i majsormens terrarium. Ett annat alternativ är att lätt spruta vatten i terrariet. Det är viktigt att spruta i rimlig mängd då för mycket fukt kan leda till problem. Vissa typer av substrat kan också hjälpa till att behålla fuktigheten bättre än andra. Exempelvis torv och kokosfiber.

Om du märker att din orm börjar ömsa kan du försöka öka luftfuktigheten något då detta kommer underlätta processen av att ömsa skinn.

Föda

I det vilda äter majsormar en mängd olika djur. Exempelvis fåglar, ägg, amfibier, reptiler och gnagare. Denna varierade kost bidrar till deras näringsbehov och stimulerar deras jaktinstinkter. I fångenskap tenderar vi att endast erbjuda gnagare till våra majsormar. Jag skulle därför rekommendera att du försöker variera din orms diet. Att erbjuda kyckling i jämna mellanrum kan vara ett bra alternativ. Det är dessutom viktigt att maten är i rätt storlek för din orm. För att ta reda på detta bör du inte jämför med ormens ansikte. De kan öppna sina munnar mer än vad du tror. Kolla istället på den tjockaste delen av din orm. Maten bör inte vara större än din orm, men inte mycket mindre heller.

För juvenila eller unga majsormar rekommenderar jag att du mata dem ungefär en gång i veckan. Vuxna majsormar bör inte få mat lika ofta. Istället bör de matas varannan eller var tredje vecka. 

Det är förbjudet att mata med levande mat till ormar i Sverige. Därför kommer all mat du köper vara nedfrusen. Det är viktigt att säkerhetsställa att maten är ordentligt upptinad och uppvärmd till en naturlig kroppstemperatur innan du matar din orm.

Bra För Nybörjare?

Betyg 10/10

Jag tycker att majsormar är en perfekt orm för dig som är nybörjare. Dessa ormarna är snälla och nyfikna och är inte benägna att bitas. Eftersom de är nyfikna får du dock en orm som är väldigt aktiv, vilket kan vara jobbigt om du aldrig har hanterat en orm förut. Men du kommer snabbt vänja dig och lära dig hur du hantera din orm på bästa möjliga sätt. Eftersom de även är väldigt förlåtande kring eventuella nybörjarmisstag tycker jag verkligen att majsormar är en perfekt orm för nybörjare.

Inköpslista

 • Terrarium
 • Bottensubstrat
 • Vattenskål
 • Inredning (Växter, bark, grenar och gömställen) 
 • Termometer
 • Hygrometer
 • Foder
 • UVB-belysning (2-5%)
 • Sprayflaska
 • Foderpincett
 • Petbox (till insekter)

Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handla På CyberZoo – Stötta Johan Exotic

Intressant Fakta

✦ Även om det är ovanligt bland ormar, kan majsormar ibland avge ett lätt “pustande” ljud när de är stressade, vilket är ovanligt för de flesta ormar.

✦ Majsormar är kända för sin förmåga att undkomma från terrarier. De kan hitta och utnyttja små öppningar, vilket gör dem till Houdinis inom ormvärlden.

✦ Även om de föredrar att vara på land, är majsormar överraskande bra simmare.