Snabbfakta

Vetenskapligt namn: Thamnophis sirtalis
Svenskt namn: Strumpebandssnok
Förväntad Livslängd: Upp till 10 år
Fullvuxen storlek: 50-110 cm
Aktiv: Dagaktiv

Sammanfattning

Strumpebandssnokar har en livlig och nyfiken personlighet vilket gör dem till populära ormar att ha som husdjur. De är väldigt aktiva och sociala ormar som älskar att utforska sitt terrarium. Framförallt trivs dessa ormar extra bra när de lever i grupp. Strumpebandssnokar kan vara väldigt bra ormar för nybörjare, förutsatt att ägarna gör sig bekanta med deras specifika skötsel.

Utseende

Strumpebandssnokar är relativt slanka och smidiga ormar. Deras kroppsbyggnad tillåter dem att röra sig smidigt och snabbt både i vatten och på land. 

De är kända för att finnas i en mängd olika färger. Deras färgvariation är ofta baserad på vad för geografiskt ursprung ormen har. Du kan hitta strumpebandssnokar som bland annat är svarta, orangea, blåa eller röda. Dessa färger finns i olika mönster och framförallt i en mängd olika kombinationer. Dessa ormar har också relativt stora och runda ögon, vilket ger dem ett uppmärksamt och livligt uttryck.

Hanarna blir inte lika stora som honorna. De blir både kortare och smalare. Den exakta storleken kan variera från art till art, men hanarna brukar generellt sätt bli 50-60 centimeter och honorna blir cirka 1 meter.

Beteende & Temperament

Strumpebandssnokar är inte bara kända för sitt distinkta utseende, utan även för sitt beteende och milda temperament. Dessa ormar är bland de mest aktiva av alla samtliga ormarter som jag har ägt. De är dagaktiva och tillbringar mycket av sin vakna tid med att utforska och interagera med sin omgivning. Deras rörelsemönster är livliga och nyfikna, vilket ofta leder till att de klättrar på grenar, simmar, eller utforskar över hela sitt terrarium.

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av strumpebandssnokens beteende är deras nyfikenhet. Om de inte utforskar sitt terrarium, sitter de ofta och tittar ut genom glaset för att se vad sin skötare sysslar med. 

En annan unik egenskap hos strumpebandssnokar är deras naturliga förmåga att kunna simma. Även om jag sällan har observerat det, kan du ibland se dina ormar simma i deras vattenskål eller vattendel. 

När det gäller hantering är strumpebandssnokar vanligtvis relativt hanterbara. Du bör dock notera att de kan vara väldigt samma. Dock lugnar de snabbt ner sig. Strumpebandssnokar är inte benägna att bitas, men kan dock vara ganska skygga till en början. Istället för att bitas kan snokar försvara sig genom att myska. Vilket är en vätska som ormen släpper ut ur bakdelen och som luktar förfärligt. Regelbunden hantering kan dock förebygga detta då det skapar ett förtroende mellan din orm och dig som ägare.

Till skillnad från många andra ormar, uppvisar strumpebandssnokar sociala beteenden. Det är en av få ormar som faktiskt är kända för att kunna bo tillsammans och faktiskt gynnas av det. Många uppfödare menar att deras ormar blir lugnare när de hålls tillsammans, till skillnad från de ormar som är ensamma i sina terrarium. Du bör dock vara försiktig med att blanda olika arter av strumpebandssnokar. Är ormarna av olika kön kommer de nästan garanterat få ungar. Du vill undvika att skapa ormhybrider.

Inredning

Strumpebandssnokar är aktiva och nyfikna ormar vilket gör det roligt att inreda deras terrarium. I det vilda hittar du ofta dessa ormarna nära vattendrag. Därför bör du inkludera en stor vattenskål i ditt terrarium. Vill du gå ett steg längre kan du bygga en större vattendel. Tänk på att ormarna behöver torra ytor i terrariet. Om du erbjuder mycket vatten bör resten av terrariet vara relativt torrt. Jag har märkt att mina ormar är känsliga mot att substratet är för fuktigt.

Du bör också erbjuda flera gömställen i terrariet. Både på den varma och kalla sidan. I mitt terrarium har jag gömställen i stort sett över hela terrariet. Du kan använda korkbitar, växter, grenar eller specialgjorda grottor för terrariedjur. Jag ger dessutom ormarna flera möjligheter att kunna klättra, vilket de utnyttjar flitigt.

Som substrat använder jag min bioaktiva blandning som för det mesta består av 40 liter torv och cirka tre till fem kilo sand. Jag blandar även ner vitmossa, aktivt kol, löv och dött trä. Detta skapar en naturlig botten i ditt terrarium. I denna blandningen kommer även gråsuggor trivas, vilket du kommer vilja inkludera i ett bioaktivt terrarium. Strumpebandssnokar rör sig mycket, vilket leder till att de äter mycket, vilket i sin tur leder till att de ofta går på toaletten. Du kommer uppskatta all hjälp du kan få med att städa i ditt substrat. Mina kubanska gråsuggor (Porcellionides Pruinosus Orange), stortrivs tillsammans med mina snokar.

Det finns även andra substrat du kan använda till dina strumpebandssnokar. När jag har bebisar har jag alltid dem på hushållspapper. Det är lätt att städa och ormarna får inte i sig massa substrat när jag matar dem.

Storlek På Terrarium

En marklevande orm som är mellan 101-125 centimeter ska enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) ha ett terrarium som är minst 0,43 m2. Terrariet måste dessutom vara minst 35 centimeter högt. Men eftersom du borde ha flera strumpebandssnokar tillsammans måste du även lägga till 0,2 m2 för varje extra orm.

En marklevande orm på 76-100 centimeter ska enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) ha ett terrarium som är minst 0,25 m2. Är din orm i den här längden lägger man till  0,12 m2 per orm.

Beroende på om dina ormar är hanar eller honor måste du räkna ut vilket terrarium som passar perfekt till dina ormar. Ormens längd mäts från nosspetsen till svansspetsen. Du kan läsa mer under “Storlekskrav (L80)” här på hemsidan.

Belysning & Värme

Strumpebandssnokar har inget krav att de behöver UVB-ljus. Många experter rekommenderar dock att samtliga reptiler mår bra av UVB-ljus. Du bör dock ha någon form av belysning för att simulera en naturlig dygnsrytm. En enkel dagsljuslampa kan användas och bör hållas på i cirka 12 timmar per dag för att efterlikna naturligt dagsljus. Detta bidrar till ormens övergripande välbefinnande och kan hjälpa till att reglera dess biologiska klocka. Mina lampor tänds vid 10:00 på morgonen och släcks vid 23:00. Gör din undersökning av vad som du tycker är den bästa tiden för att ha dina lampor på i ditt terrarium.

På den varma sidan bör temperaturen ligga på omkring 28-30°C, medan den svala sidan bör hållas vid cirka 22-24°C. Denna gradient är avgörande för ormens förmåga att termoreglera.

Temperaturen ska sjunka på natten och därför bör du stänga av samtliga lampor och värmekällor under denna period. Sänkning av temperaturen på natten hjälper till att upprätthålla en hälsosam dygnsrytm och kan främja bättre matvanor och ökad aktivitet under dagen.

Luftfuktighet

Luftfuktigheten är en annan avgörande faktor för strumpebandssnokar. De trivs bäst när luftfuktigheten ligger på cirka 50-60%. Detta efterliknar den luftfuktighet de skulle uppleva i sitt naturliga habitat, som inkluderar både våtmarker och torrare områden.

En stor vattenskål eller ett större vattenområde bidrar till en högre luftfuktighet. Se dock till att vattenområdet inte är allt för stort och har för stor påverkan på luftfuktigheten. En stor vattendel kan bidra till en överdrivet fuktig miljö. Detta kan leda till hälsoproblem som exempelvis svampinfektioner. God ventilation i terrariet är viktigt för att undvika stillastående fuktig luft. Se därför till att terrariet har tillräcklig ventilation för att balansera luftfuktigheten. 

Om du istället har svårt höja luftfuktigheten kan du prova att placera din vattenskål närmre terrariets värmekälla. Detta främjar avdunstning vilket leder till ökning av luftfuktighet.

Föda

Strumpebandssnokens diet skiljer sig en del från andra ormarter. I det vilda äter strumpebandssnokar en väldigt varierad diet där fisk, olika amfibier, maskar samt små däggdjur ingår. Att exakt replikera denna diet i fångenskap kan vara svårt, men det finns dock ett par saker som du kan göra. Jag brukar köpa kycklinghjärta, gös och abborre som du kan hitta i många matbutiker. Du kan även köpa mask i de flesta sportfiskebutiker. 

Strumpebandssnokar är väldigt aktiva ormar och därför är de väldigt glada för att äta. Jag brukar mata mina ormar en gång i veckan. Jag skulle rekommendera att du matar varannan vecka med gnagare och varannan vecka med kycklinghjärta eller fisk. Mask kan du också blanda in som ett litet snacks. Strumpebandssnokar tar längre tid att smälta gnagare än fiskfiléer, maskar eller kycklinghjärta.  

Även fast strumpebandssnokar älskar att äta fisk bör du vara försiktig med vilken fiskart du erbjuder. Många saltvattensfiskar och en del sötvattensfiskar innehåller en antivitamin som kallas för thiaminas. Strumpebandssnokar som äter dessa fiskar kommer att få dödliga hälsoproblem. Därför bör du vara väldigt försiktig vilken fisk du erbjuder.

Här är en lista på fiskar du bland annat kan mata din strumpebandssnok:
Öring (Salmo trutta), Aborre (Perca fluviatilis), Gös (Sander lucioperca), Gädda, (Esox lucius), Rödspätta (Pleuronectes platessa).

All mat som inte är hela möss eller råttor bör pudras med antingen vitamin- eller kalciumpulver. Genom att göra detta får ormarna i sig all näring och vitaminer som den normalt sett får i sig när de äter hela bytesdjur.

Bra För Nybörjare?

Betyg 7,5/10

Jag tycker strumpebandssnokar är bra ormar för nybörjare. Det var faktiskt den första ormen som jag själv skaffade. Även fast de kan vara väldigt snabba, vänjer man sig relativt snabbt. Eftersom strumpebandssnokar har en lite mer avancerad diet krävs det ordentligt med undersökning innan du skaffar en som husdjur. Men när du väl har koll på skötseln är de bra ormar för nybörjare!

Inköpslista

  • Terrarium
  • Bottensubstrat
  • Vattenskål
  • Inredning (Växter, bark, grenar och gömställen) 
  • Termometer
  • Hygrometer
  • Foder
  • UVB-belysning (2-5%)
  • Sprayflaska
  • Foderpincett

Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handla På CyberZoo – Stötta Johan Exotic

Intressant Fakta

✦ Strumpebandsormar producerar ett milt gift som de använder för att immobilisera sina byten. Detta gift är dock inte skadligt för människor under normala omständigheter.

✦ Till skillnad från många andra ormar som lägger ägg, föder strumpebandssnokar levande ungar. Detta reproduktionssätt kallas ovovivipari, där äggen kläcks inuti modern och ungar föds levande.

✦ Strumpebandssnokar använder feromoner för att kommunicera, särskilt under parningssäsongen. Dessa kemiska signaler hjälper dem att hitta partners och kan även användas för att markera territorium eller varna för faror.