Snabbfakta

Vetenskapligt namn: Tliltocatl albopilosus
Svenskt namn:
Förväntad Livslängd: Hanar 4+ år / Honor 20+ år
Fullvuxen storlek: Cirka 15 cm
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande / semi-grävande

Sammanfattning

Tliltocatl albopilosum är utan tvekan en av de bästa fågelspindlarna för nybörjare. Den är väldigt tålig, lugn och väldigt sällan defensiv. Nedan kan du läsa mer om hur du tar hand om din fågelspindel.

Utseende

Tliltocatl albopilosum är en marklevande spindel som blir cirka 15 cm i benspann. Detta är ingen färgglad spindel utan har en ganska tråkig brunsvart färg. Kroppen är täckt med långa krulliga hår och har därför fått smeknamnet “curly hair tarantula” på engelska. I Sverige har den inget vanligt namn och kallas därför för Tliltocatl albopilosum, vilket är det vetenskapliga namnet på spindeln.

Det finns många arter som har samma svenska namn för olika arter. Därför kan det vara lätt att blanda ihop vissa spindelarter om du inte använder dig av de vetenskapliga namnen. Därför rekommenderas jag alltid att du memorerar de vetenskapliga namnen istället för de vanliga namnen.

Beteende & Temperament

Små spindlar kommer att gräva ner sig och skapa sin egna grotta i substratet. Därför vill du erbjuda ordentligt med substrat för att den ska få möjligheten att göra det. Även fast vuxna Tliltocatl albopilosum också gillar att gräva en del, är det mer vanligt att du ser din spindel sitta framme utanför sitt gömställe. 

Du ser sällan din Tliltocatl albopilosum klättra i träd eller grenar. Istället håller den sig på marken eller i sin håla under marken. Det är inte helt ovanligt att den gräver flera olika ingångar till sitt gömställe. 

Tliltocatl albopilosum är en av de mest lugna spindelarterna som du kan hitta. Men tänk på att alla spindlar har sin unika personlighet som till och med kan ändra sig efter att spindeln ömsar skinn. Men i de flesta fall ser du sällan en Tliltocatl albopilosum ställa sig i hotställning eller att den sparkar hår efter dig.

Terrarium & Inredning

Det är väldigt viktigt att du har bra ventilation i ditt terrarium. Storleken på terrariet varierar beroende på hur spindeln är. Det är också viktigt att du inte har spindeln i ett för stort terrarium då det kan göra det svårt att mata den. Det är bättre att ha mindre terrarium så att du lätt hittar spindeln, för att sedan uppgradera storleken på terrariet efter hand att din fågelspindel växer. 

Små spindlar kommer vilja ha mer substrat än vuxna då de gräver mer som små spindlar. Substraten ska vara fuktig men inte för blött. Eftersom små spindlar skapar sina egna gömställen erbjuder jag sällan mer än substrat till dem. 

När spindlarna blir större blir det roligare att inreda terrariet. Du kan använda dig av plastväxter och annan dekoration för att göra det snyggt i terrariet. Tänk på att vuxna Tliltocatl albopilosum också gillar att gräva. Därför rekommenderar jag att du ger dem ordentligt med substrat så de har möjligheten att göra det. Försök skapa någon form av grotta eller gömställen till spindel med hjälp av korkbark eller någon annan dekoration. 

Jag erbjuder alltid en vattenskål till mina vuxna spindlar. Till mina små spindlar sätter jag in en läskkork som vattenskål. Denna brukar spindeln snabbt fylla med substrat. Spindlar kan dock dricka direkt från substratet utan vattenskål. Därför behöver du inte vara orolig om detta händer dig. 

Belysning, Värme & Luftfuktighet

Spindlar behöver en dag och natt cykel. Detta erbjuder du lättast genom att placera en vanlig lampa ovanför terrariet. Samtliga fågelspindlar behöver ingen extern värme. Värmelampor och värmemattor kan till och med vara farliga för dem. Därför bör du vara försiktig hur du placerar din lampa så att den inte värmer upp terrariet.

Fågelspindlar gräver för att reglera sin temperatur och fuktighet. Därför rekommenderade jag att substratet i den nedre delen av terrariet är fuktigt medan det är torrt uppe på marken. Detta kan du uppnå genom att du överfyller din vattenskål i jämna mellanrum.  

Om din fågelspindel tillbringar mycket tid sittande bredvid vattenskålen kan detta vara ett tecken att den vill ha det mer fuktigt i terrariet. Prova då att fylla på med vatten och se som spindeln slutar spendera sin tid nära vattenskålen.

Föda

Tliltocatl albopilosum är generellt en väldigt lugn spindel. Detta gäller även när det kommer till matning. De är sällan mataggressiva.  

Insekterna jag matar till mina spindlar är ungefär ⅔ i storlek jämfört med spindeln. Små spindlar brukar vilja äta oftare än vuxna spindlar. Men överlag äter de flesta spindlarna väldigt sällan. Du kan mata vissa spindlar oftare, men då kommer den att spendera längre tid i föröms. Det vill säga den period där spindeln vägrar äta och bara väntar på att ömsa sitt skinn.

Du kan mata små spindlar en till två gånger i veckan medan fullvuxna spindlar behöver mat var tredje till fjärde vecka. Storlek på bytesdjur är även en faktor till hur ofta din spindel vill ha mat. Med erfarenhet kan du kolla på spindelns abdomen och se om spindeln är hungrig eller mätt. 

Det finns flera olika alternativ som du kan mata till din spindel. Exempelvis fruktflugor, vaxmott, gråsuggor, dubia-kackerlackor, “red runners” (Shelfordella lateralis), gräshoppor, syrsor, zophobas- och mjölmaskar. 

När jag matar med gräshoppor tar jag alltid av gräshoppans ben eftersom de kan skada spindeln. Jag är även försiktig när jag matar med zophobasmaskar. Genom att krossa huvudet på masken tar jag bort risken att den kan bita spindeln.

Små spindlar kan du mata med fruktflugor, gråsuggor eller små kackerlackor. Om du inte har detta tillgängligt finns det även andra alternativ. Du kan dela en levande insekt på mitten och lägga in delar av den i terrariet. Din spindel kommer att äta sig mätt på insekten och sedan lämna resterna. Maten kommer att mögla snabbt så du vill ta bort resterna inom 24h.

Bra för nybörjare?

Betyg 10/10

Tliltocatl albopilosum är definitivt en av de bästa fågelspindlarna för nybörjare. Du hittar sällan en lugnare spindelart. Dessutom är det en marklevande spindel vilket gör att den inte är särskilt snabb av sig. En del fågelspindlar är så pass snabba att det ser ut som att de teleporterar sig. Tliltocatl albopilosum är motsatsen till detta. 

En del arter tar flera år på sig innan de börjar visa sina vuxna färgtecken vilket kan bli ganska långtråkigt. Tliltocatl albopilosum är relativt snabbväxande och kommer inte ta flera år på sig innan du ser vuxna färger på din spindel.

Inköpslista

  • Terrarium
  • Bottensubstrat
  • Vattenskål
  • Inredning (Växter, bark, grenar och gömställen) 
  • Foder
  • Sprayflaska
  • Foderpincett
  • Petbox (till insekter)

Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handla På CyberZoo – Stötta Johan Exotic

Intressant Fakta

✦ De har två benliknande pedipalper som används för att hålla och bära byten, transportera ägg och gräva hålor.

✦ Vissa hårstrån är kopplade till spindelns känselnerver och är så känsliga att de kan känna av ändringar i luften.