Snabbfakta

Vetenskapligt namn: Monocentropus balfouri
Svenskt namn: Blå Babianfågelspindel
Förväntad Livslängd: Hanar 3-4 år / Honor 10-15 år
Fullvuxen storlek: Cirka 12-15 cm
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande / semi-trädlevande

Sammanfattning

Monocentropus balfouri är en av få spindelarter som faktiskt kan leva tillsammans med andra spindlar av samma art. Även fast det finns andra arter som kan leva tillsammans så skulle jag säga att det är Monocentropus balfouri är den som klarar sig bäst i ett kollektiv. Dessa spindlarna kan givetvis också leva ensamma, men då missar du många roliga beteenden som du kan observera när de lever tillsammans.

När det kommer till fågelspindlar finns många arter som har samma svenska namn trots att de är olika arter. Därför kan det vara lätt att blanda ihop vissa spindelarter om du inte använder dig av det vetenskapliga namnet. Därför rekommenderas jag alltid att du memorerar de vetenskapliga namnen istället för de vanliga namnen.

Utseende

Monocentropus balfouri är känd på svenska som den blå babianspindeln, men som jag skrev tidigare kan det vara smart att memorera det vetenskapliga namnet. Med en benspann på cirka 10-15cm skulle jag säga att Monocentropus balfouri blir en medelstor spindel. Detta är en fascinerande spindelart som fångar din uppmärksamhet med sin unika färg. Kroppen är täckt av en blåaktig metallisk nyans. Detta är dock mer påtagligt hos könsmogna hanar. Honorna blir ofta mer ljusbruna eller gråa. Detta underlättar när du vill se skillnad på en hane och hona, vilket kan vara svårt hos vissa andra arter.

Beteende & Temperament

Som jag skrev i sammanfattningen är Monocentropus balfouri är känd för sitt unika sociala beteende, vilket är ganska ovanligt bland spindlar. Denna art har en tendens att leva i kollektiv där flera individer delar samma bo. Detta beteendet har även blivit observerat i det vilda.

I dessa kollektiv sker en komplex kommunikation mellan spindlarna, vilket kan vara väldigt intressant att observera. Trots sin sociala natur är det aldrig en garanti att de kommer leva tillsammans felfritt. Det finns få exempel där det har skett kannibalism i kollektiv. Men detta hör dock till det ovanliga och jag kan själv inte bekräfta att det stämmer. Du bör dock ändå övervaka ditt kollektiv noga de första dagarna.

Monocentropus balfouri är en “old world”-spindel, vilket i de flesta fall betyder att spindeln saknar “urticating hairs” som den kan skjuta som självförsvar.  Eftersom de saknar detta försvaret är Monocentropus balfouri istället snabbare och har framförallt ett mer potent gift än många “new world”-spindlar. 

Spindlar som kan skjuta sitt “urticating hairs” gör det ofta för att visa att de inte vill bli störda. Det blir en extra varningssignal innan de väljer att bitas. Eftersom “old-world”-spindlar saknar förmågan att skjuta sitt “urticating hairs” finns chansen att dessa spindlarna tenderar att bitas oftare än “new world”-spindlars. Det finns nämligen ett rykte som säger att “old world”-spindlar är mer defensiva än “new world”-spindel. Men låt inte detta skrämma dig. Monocentropus balfouri är enligt mig en av de mest lugna “old world”-spindlarna som du kan hitta. De är sällan defensiva och framförallt finns det andra “old world” spindlar som har mycket starkare gift.

Terrarium & Inredning

Små spindlar har en tendens att gräva ner sig i substratet. Detta är något som är väldigt vanligt bland de flesta spindelarterna när de är små. Därför vill du erbjuda ordentligt med substrat för att den ska få möjligheten att göra det. Storleken på terrariet varierar beroende på hur stor spindeln är. Du bör tänka på att ett för stort terrarium kan göra det svårt för dig att mata spindeln och generellt ha koll på var den är. Det är bättre att du börjar med ett mindre terrarium så att du lätt hittar spindeln. När spindeln växer, uppgraderar du storleken på terrariet efter hand. Bra ventilation i terrariet är viktigt så att luften inte blir stillastående. Ventilationshålen bör inte vara större än spindelns framkropp för att undvika att spindeln ska kunna ta sig ut. 

Monocentropus balfouri är känd för att göra väldigt mycket spindelnät vilket de även börja med i tidig ålder. Erbjud substrat samt flera olika möjligheter där spindlarna kan fästa sitt nät. Efter några veckor kommer hela terrariet vara täckt i spindelnät. Du behöver alltså inte spendera mycket tid på att inredningen ska se snygg ut. Ditt terrarium kommer se helt annorlunda ut efter några veckor. Dessa spindlar håller sig ofta nära marken när de bygger sina bo med mycket spindelnät. Med hjälp av nätet kommer de också att skapa ett eget tunnelsystem med flera in- och utgångar.

Belysning, Värme & Luftfuktighet

Spindlar behöver en dag och natt cykel. Detta erbjuder du lättast genom att placera en vanlig lampa ovanför terrariet. Samtliga fågelspindlar behöver ingen extern värme. De trivs bra i rumstemperatur. Värmelampor och värmemattor kan till och med vara farliga för dem. Därför bör du vara försiktig hur du placerar din lampa så att den inte värmer upp terrariet.

Jag rekommenderar att du håller substratet torrt. Använd sen vatten och spraya vattendroppar på spindelns nät i jämna mellanrum. Om din fågelspindel tillbringar mycket tid sittande nära delen där du brukar spraya vatten kan detta vara ett tecken att den vill ha mer fuktighet i terrariet. Prova då att spraya lite oftare och observera din spindels beteende.

Föda

Jag tycker att Monocentropus balfouri är relativt lugna när det kommer till matning. Enligt mig är varken det inte blyga eller särskilt mataggressiva.

Insekterna jag matar till mina spindlar är ungefär ⅔ i storlek jämfört med spindeln. Små spindlar brukar vilja äta oftare än vuxna spindlar. Men överlag äter de flesta spindlarna väldigt sällan. Du kan dock mata dina spindlar ofta, men det kommer att göra att de spenderar längre tid i föröms. Det vill säga den period där spindeln vägrar äta medan den förbereder sig på att ömsa sitt skinn.

Du kan mata små spindlar en till två gånger i veckan medan fullvuxna spindlar behöver mat var tredje till fjärde vecka. Storlek på bytesdjuret är dock en faktor till hur ofta din spindel vill äta. Du kan kolla på spindelns abdomen och se om spindeln behöver äta. Är abdomen stor och rund kan du vänta någon vecka innan du matar igen.

Jag hade inte matat min spindel med insekter som jag hittar utomhus. Istället rekommenderar jag att du köper dina insekter. Det finns flera olika bytesdjur som du kan mata till din spindel. Exempelvis fruktflugor, vaxmott, gråsuggor, dubia-kackerlackor, “red runners” (Shelfordella lateralis), gräshoppor, syrsor, zophobas- och mjölmaskar. 

Små spindlar kan du mata med fruktflugor, gråsuggor eller små kackerlackor. Om du inte har detta tillgängligt finns det även andra alternativ. Du kan dela en levande insekt på mitten och lägga in delar av den i terrariet. Din spindel kommer att äta sig mätt på insekten och sedan lämna resterna. Maten kommer att mögla snabbt så du vill ta bort resterna inom 24h.

Bra för nybörjare?

Betyg 4/10

Om du aldrig har haft en fågelspindel som husdjur rekommenderar jag att du börjar med en “new-world”-spindel. Dessa arter är generellt sett mer långsamma och inte lika giftiga som många “old world”-spindlar. Eftersom Monocentropus balfouri är en “old world”-spindel är detta inte en bra spindel för nybörjare. Det är dock en av de bästa arterna du kan skaffa dig om du ska ta steget från “new world” till “old world”. Det är generellt sett en väldigt lugn och snäll art som sällan är defensiv. Om du har haft andra exotiska djur och känner dig bekväm skulle det eventuellt kunna vara ett bra alternativ även som en första spindel.

Inköpslista

  • Terrarium
  • Bottensubstrat
  • Vattenskål
  • Inredning (Växter, bark, grenar och gömställen) 
  • Foder
  • Sprayflaska
  • Foderpincett
  • Petbox (till insekter)

Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handa På CyberZoo – Stötta Johan Exotic

Intressant Fakta

✦ Monocentropus balfouri kan lägga cirka 30-70 ägg. Antalet kan beror på flera faktorer, inklusive storlek på spindeln och hälsotillstånd.

✦ Monocentropus balfouri sägs vara den spindel som klarar sig bäst av alla spindlar när de lever i ett kollektiv. De flesta spindlarna är faktiskt kannibaler.