Snabbfakta

Vetenskapligt namn: Eublepharis macularius
Svenskt namn: Leopardgecko
Förväntad Livslängd: 10-20år
Fullvuxen storlek: 18-25cm
Aktiv: Skymning- och nattaktiv

Sammanfattning

Leopardgeckos utmärker sig inte bara med sitt karakteristiska utseende, men också med sitt fridfulla temperament, vilket gör dem till perfekta husdjur för samtliga reptilentusiaster. I detta skötselrådet tar vi en närmare titt på allt från deras beteende, diet och hur du skapar det perfekta terrariet till din ödla.

Utseende

Leopardgeckos är en av de mest populära reptilerna inom terrariedjur. De har små prickar och fläckar som sträcker sig över hela kroppen. Dessa prickar kan variera i färg, inklusive gul, vit, svart och orange, och det finns ett antal olika morfer med olika färgvariationer.

Leopardgeckos är små ödlor med en genomsnittlig längd på 18-25 centimeter och har en tjock svans som fungerar som en behållare för fett och vattenlagring. De har stora, runda ögon och en relativt bred kropp. Deras huvud är tydligt separerat från kroppen och har små, spetsiga öron på sidorna.

Beteende & Temperament

Leopardgeckos är kända för sitt lugna temperament vilket gör dem till perfekta ödlor för både nybörjare och erfarna reptilägare. De är aktiva under gryning och skymning och tillbringar större delen av dagen gömda i sina gömställen. Under kvällen och natten blir de mer aktiva då de kommer ut från sina gömställen för att leta mat. 

När de hanteras regelbundet kan leopardgeckos bli ganska tama och vänliga. De tenderar inte att bita och är mycket tålamod med sina ägare. Det är viktigt att hantera dem varsamt och undvika att dra i deras svans, eftersom svansen kan brytas av som ett försvarsmekanism.

Inredning

Terrariet till en leopardgecko bör vara väl inrett med flera gömställen. Jag skulle också påstå att det är viktigt att miljön efterliknar deras naturliga miljö. Många inreder sina terrarium med hushållspapper eller reptilmattor. Detta är något jag rekommenderar att du undviker. Inred istället med riktigt bottensubstrat och dekorera terrariet med korkbark, stenar och växter för att skapa en varierad och naturlig miljö. Olika gömställen är särskilt viktiga eftersom leopardgeckos behöver platser att känna sig säkra på.

Det är viktigt att du placerar ett fuktigt gömställe i terrariet. Detta kommer att hjälpa din ödla när det ska ömsa skinn. Placera den fuktiga grottan på värmemattan för att fuktigheten ska stiga i grottan.

Storlek På Terrarium

Enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) krävs ett terrarium på minst 0,36 m2 för en marklevande ödla som är mellan 21-30 centimeter lång. Terrariet måste dessutom vara minst 30 centimeter högt. 

Ödlans längd mäts från nosspetsen till svansspetsen. Om svansen är avbruten eller regenererad gäller uppskattat mått med ursprunglig svanslängd.

Ett Exo Terra terrarium med måtten 90x45x30 centimeter blir 0,41 m2. Alltså ett perfekt terrarium för en vuxen individ.

Belysning & Värme

Leopardgeckos behöver en solplats i terrariet för att skapa en gradient av temperaturer. På den varma sidan av terrariet bör temperaturen vara mellan 30-32°C, medan den svalare sidan kan vara runt 24-26°C. En värmelampa eller värmematta kan användas för att upprätthålla dessa temperaturer. På natten är det naturligt för temperaturen att sjunka. Jag stänger av all värme över natten.

Leopardgeckos är normalt mest aktiva under natten och har inte ett stort behov av UVB-ljus. Vissa ägare väljer ändå att använda en svag UVB-källa (2-5% UVB) då detta kan främja D-vitaminproduktion. Användningen av UVB-ljus är valfri och kan bero på personlig preferens. Många experter rekommenderar dock att samtliga reptiler mår bra av UVB-ljus. Mina leopardgeckos får 6% UVB från ett T5 lysrör då min lampa ligger uppe på gallret ovanför mitt terrarium. 

För att säkerställa att temperaturen är korrekt bör du använda digitala termometrar på både den varma och svala sidan av terrariet. Detta gör det möjligt att hålla koll på temperaturförändringar och justera vid behov för att säkerställa att dina leopardgeckos är bekväma.

Luftfuktighet

Leopardgeckos kommer ursprungligen från torra regioner i Afghanistan, Pakistan och Indien. De har utvecklat anpassningar för att klara av dessa torra förhållanden, och därför har de flesta skötselråd för leopardgeckos traditionellt fokuserat på att efterlikna dessa torra livsmiljöer i fångenskap.

Det är dock viktigt att notera att det finns olika populationer av leopardgeckos som kan leva i olika förhållanden. Vissa leopardgeckos har hittats i områden med högre luftfuktighet och mer vegetation, inklusive mossa och växter.

En av de mest fascinerande egenskaperna hos leopardgeckos är deras förmåga att anpassa sig till olika luftfuktighetsnivåer. Oavsett om de kommer från torra eller fuktiga miljöer, har dessa ödlor visat sig vara förvånansvärt anpassningsbara, vilket gör dem till utmärkta val för nybörjare. 

Utöver min fuktgrotta i mitt terrarium har jag börjat fukta ner ena sidan i terrariet med jämna mellanrum. Jag brukar oftast låta det torka ut helt innan jag fuktar det igen. 

Föda

Leopardgeckos är främst insektsätare och äter en mängd olika insekter, inklusive syrsor, kackerlackor, mjölmaskar och små skalbaggar. Insekterna måste matas levande till din ödla. Annars kommer din leopardgecko inte vara intresserad. Bli inte lurad av de döda torkade insekterna du kan köpa. Din leopardgecko kommer inte att äta dessa.

En varierad diet är viktig för att säkerställa att de får alla nödvändiga näringsämnen. Ungar bör matas dagligen medan vuxna geckos kan matas varannan dag eller var tredje dag beroende på deras aktivitetsnivå och vikt. Det bästa matschemat du kan ha är att kolla på din ödla. Om du tycker att ödlan ser överviktig ut bör du inte mata den var tredje dag. Ser den tunn ut, kan du istället försöka att mata den oftare.

På vintern är det inte helt omöjligt att din leopardgecko slutar äta. Detta är på grund av att de i naturen går i dvala och inte äter. Så länge din leopardgecko ser hälsosam ut behöver du inte vara orolig.

Bra För Nybörjare?

Betyg 10/10

Leopardgeckos är utmärkta val för nybörjare på grund av deras enkla vård och vänliga temperament. Med rätt vård och uppmärksamhet kan de vara långvariga och fascinerande husdjur som ger glädje åt sina ägare under många år. De kräver extern värme och levande insekter till mat. Är detta inte ett problem är leopardgeckos perfekta ödlor för en nybörjare.

Inköpslista

 • Terrarium
 • Bottensubstrat
 • Vattenskål
 • Inredning (Växter, bark, grenar och gömställen) 
 • Termometer
 • Hygrometer
 • Foder
 • UVB-belysning (2-5%)
 • Kalciumpulver
 • Sprayflaska
 • Foderpincett
 • Petbox (till insekter)

Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handla På CyberZoo – Stötta Johan Exotic

Intressant Fakta

✦ Leopardgeckos är mästare på att lagra fett i svansarna, vilket fungerar som en energireserv. Under perioder med matbrist kan de dra nytta av denna fettreserv för att överleva.

✦ För att komma undan rovdjur kan leopardgeckos släppa sin svans om de känner sig hotade. Svansen fortsätter att röra sig efter att den har lossnat, vilket distraherar angriparen medan geckon flyr.