I Sverige finns cirka 730 spindelarter, men ingen av dem är farlig för människor. Den giftigaste spindeln som finns i Sverige är större sporrspindeln (Cheiracanthium punctorium), men även dess bett är relativt ofarligt. 

De vanligaste spindelarterna som man kan hitta inomhus i Sverige är husspindlar (Tegenaria domestica) och fettspindeln (Steatoda bipunctata). Dessa spindlar är inte farliga för människor och betraktas ofta som nyttodjur eftersom de äter andra insekter, ibland sådana som kan vara skadedjur inomhus. Om en husspindel blir störd och retad kan den försöka bitas. Men de flesta spindlar i Sverige, såsom husspindlar, kan i de flesta fall inte ens bita igenom vår hud. Endast på ett par ställen, exempelvis vid armveck och ögonlock där hunden är tunnare, har spindlarna möjlighet att penetrera vår hud. 

Även fast husspindlar (Tegenaria domestica) och fettspindeln (Steatoda bipunctata) anses vara de vanligaste spindlarna i Sverige, finns det också flera andra vanliga arter.

Nej, husspindeln (Tegenaria domestica) och fettspindeln (Steatoda bipunctata) är inte de enda vanliga spindlarna i Sverige, även om de är bland de mer kända och ofta förekommande i hemmiljöer. Sverige har en rik spindelfauna med många andra arter som är vanliga, både inomhus och utomhus. Några exempel på andra vanliga spindlar i Sverige inkluderar:

Korspindlar (Araneus diadematus): Kända för sina karakteristiska spindelvävar med en central “kors”-mönstring. De är vanliga i trädgårdar och på andra ställen med vegetation.

Vargspindlar (familjen Lycosidae): Dessa spindlar jagar ofta byte på marken istället för att bygga vävar. De är vanliga i en mängd olika habitat, inklusive gräsmarker och trädgårdar.

Hoppande spindlar (familjen Salticidae): Dessa små spindlar är kända för sina snabba rörelser och förmåga att hoppa. De finns ofta på väggar, staket och bland vegetation.

Trädgårdsspindlar (familjen Araneidae): Denna familj omfattar många arter som bygger cirkulära vävar, vanligtvis i trädgårdar och andra grönområden.

Dessa är bara några exempel och representerar en liten del av den mångfald av spindlar som finns i Sverige. Varje art har sin unika ekologi och bidrar på olika sätt till ekosystemen där de lever.