Man uppskattar att det finns ungefär 3000 olika arter av ormar i världen. Därför kan jag förstå att det kan vara svårt att bestämma sig för vilken art man ska välja att skaffa sig. Jag kommer ge fem förslag på de ormar som jag tycker är de bästa arterna för den som ska skaffa sin första orm! 

Jag kommer basera mina val på 4 kategorier: temperament, storlek, tillgänglighet och skötsel. Om du aldrig har haft en orm förut tycker jag det är viktigt att du skaffar en orm som du inte är rädd för. Därför bör ormen inte vara defensiv och överlag ha ett lugnt temperament. Det är också viktigt att ormen inte är för stor. Jag tror inte du vill skaffa en orm som tillslut behöver ett helt rum som sitt terrarium. Om det kan vara en bra nybörjarorm så måste det dessutom vara lätt att hitta den. Jag kommer alltså välja ormar som du lätt kan hitta på mässor och vissa djuraffärer. Den sista kategorin, men kanske också den viktigaste, är skötseln av ormen. Om det är din första orm gissar jag att du vill ha en orm som har relativt enkel skötsel och som tål eventuella nybörjarmisstag.

5 – Strumpebandssnok(Thamnophis sirtalis)

På plats nummer fem hittar du strumpebandssnoken. Dessa ormar är kända för sitt relativt lugna temperament. Detta gör det enklare för nybörjare att interagera med ormen utan att behöva oroa sig för bett eller hotfulla beteenden. När dessa ormar blir skrämda så kan de försvara sig genom att myska. Detta är ett luktämne som produceras från körtelpungen som ormen släpper ut som en vätska. Denna vätska luktar förfärligt. Om din orm blir van vid hantering behöver du inte oroa dig över detta och överlag har strumpebandssnoken ett bra temperament.

Strumpebandssnoken är en ganska liten art och blir cirka 60-80 centimeter. Hanarna blir både mindre och kortare än honorna. Det finns även många olika arter av strumpebandssnok, så storleken kan skilja från art till art.

Dessa ormar är relativt lätta att hitta under vissa månader om året. Detta beror på att de får ungar på våren och sommaren. Så när du letar efter en strumpebandssnok på vintern, kan det ibland vara svårt att hitta en strumpebandsnok. Ha då tålamod till våren så är jag säker på att de kommer dyka upp igen. 

Strumpebandssnokar har relativt enkla skötselkrav. De behöver ett terrarium med lämplig temperatur och fuktighet. Deras diet är dock lite annorlunda då de behöver variation. Jag matar ofta mina snokar med möss, men detta kan leda till att de blir överviktiga. Därför bör man komplettera med kycklinghjärta, gös, abborre eller daggmask. Det finns även andra alternativ som du kan variera med. Men gör din undersökning innan du provar något nytt. Exempelvis kan vissa fiskar vara dödliga för strumpebandsnokar. Deras diet kräver lite mer undersökning vilket också gör att de blir nummer 5 på min lista, dock en välförtjänt 5:e plats. Alltså en bra nybörjare!

4- Mjölksnok (Lampropeltis triangulum)

På fjärde plats hittar vi mjölksnoken. Dessa ormar är generellt sett lugna och tåliga ormar. De är väldigt sällan aggressiva och kan vara relativt enkla att hantera. De är dock väldigt aktiva ormar och kommer sällan att vara stilla när du hanterar dem. Jag tycker det är en lämplig orm för nybörjare som vill ha en orm som är lätt att hantera och som sällan visar defensivt beteende. 

Mjölksnokar är medelstora ormar som vanligtvis når en längd på 90-150 centimeter. Storleken kan variera beroende på vilken typ av mjölksnok det är. Men samtliga når en storlek som gör dem hanterbara för de flesta nybörjare. 

Dessa ormar är relativt populära och går ofta att hitta på mässor samt i vissa djuraffärer. Det finns dessutom flera olika underarter och färgvarianter att välja mellan, vilket ger dig flera möjligheter att välja en orm som du tycker är fin och unik. 

Mjölksnokar har relativt enkla skötselkrav, vilket gör dem lämpliga för nybörjare. De behöver ett terrarium med rätt temperatur och fuktighet, och de äter vanligtvis gnagare som möss eller råttor. Deras diet är alltså relativt enkel, speciellt eftersom du inte behöver mata ormar så ofta.

3 – Trynsnok (Heterodon nasicus)

Den tredje ormen på min top 5 lista för de bästa ormarna för nybörjare är trynsnoken. Dessa ormar är kända för sitt väldigt unika temperament. När de blir skrämda kan de platta ut halsen och väsa. Den liknar nästan en kobra när de gör detta. Ett annat coolt försvar den har är att den kan spela död. Dock så är detta väldigt ovanligt och något du verkligen vill undvika. Detta är nämligen ett tecken på att ormen är väldigt stressad och rädd.  trynsnoken kan precis som strumpebandssnoken myska, vilket man kan tänka på om man ska hantera ormen.

Trynsnokar är ganska små ormar. Dock varierar deras storlek beroende på vilken underart det är. Vanligtvis blir hanarna 40-50 centimeter och honor blir cirka 80 cm. Så det krävs alltså inget jättestort terrarium för dessa ormarna. 

När det kommer till tillgänglighet är trynsnokar en av de vanligaste ormarna i hobbyn. De finns alltid på mässor och går även att hitta i vissa djuraffärer. 

De har också enkla skötselkrav. Precis som de andra ormarna på denna listan behöver den ett terrarium med rätt temperatur och fuktighet. De äter möss, så deras diet är väldigt enkel. En stor fördel är verkligen storleken. Både för maten som den ska äta och terrariets storlek.

2 – Majsorm (Pantherophis guttatus)

Den andra bästa ormen för nybörjare är majsormen. Dessa ormar är verkligen kända för att ha ett lugnt temperament. Jag tycker att majsormar är roliga ormar då de är väldigt nyfikna av sig och sitter sällan still när man hanterar dem. 

De blir relativt stora men absolut inte för stora för att man ska ha svårt att hantera dem. De blir cirka 1,5 meter, vissa blir mindre, vissa blir större. Även fast de blir långa så blir det inte värst tjocka.

Jag skulle säga att majsormen är lika vanlig om inte mer vanlig än trynsnoken. Du hittar dessa ormar på samtliga reptilmässor och i djuraffärer som har exotiska djur. Dessutom finns majsormar i flera olika fina färg-morpher så du kan lätt hitta en orm som både är fin och unik.

Majsormar är enkla att sköta. De behöver ett terrarium med rätt temperatur och luftfuktighet. Ge gärna dem möjligheten att klättra då majsormar är kända för att gilla att klättra. Majsormar äter främst gnagare som möss och råttor, men tar gärna en eller annan fågel till middag. Detta tillhör deras diet i det vilda där de har en väldigt varierad kost.

1 – Kungspyton (Python regius)

Den absolut bästa ormen för nybörjare är utan tvekan kungspyton. Du hittar inte en orm som är lugnare än en kungspyton. De har ett välförtjänt rykte att vara de snällaste ormarna i hobbyn. De är dessutom väldigt långsamma i sina rörelser vilket gör dem till lätta ormar att hantera.

Kungspyton är en ganska stor orm, men inte för stor. Du behöver liksom inte vara flera personer för att kunna ta ut den ur sitt terrarium. Honorna blir cirka 1,5 meter och ganska tjocka. Alltså krävs ett relativt stort terrarium.

Du kan inte, inte hitta en kungspyton. De finns överallt. Speciellt på mässor, men även i djuraffärer som säljer reptiler. Det finns dessutom flera olika morpher i alla möjliga olika färger vilket gör det lätt att hitta en unik orm.

Kungspyton är en enkel orm att sköta om. Du behöver precis som alla ormarna ha en lämplig temperatur och luftfuktighet. I det vilda äter dessa ormarna faktiskt inte så mycket gnagare när de är under 60 centimeter. Detta kan leda till att du får en kungspyton som inte är så matglad när det gäller möss och råttor. De älskar dock att äta fågel i det vilda, därför kan du försöka få tag i små vaktlar. Det kommer nämligen öka chansen att få din matvägrande kungspyton att börja äta igen. Det är dock viktigt att variera kosten, så mata inte endast med vaktel. När det kommer till deras terrarium ska du inte bli lurad av alla som har kungspyton i byrålådor. Dessa ormarna gillar att klättra! Så ge dem möjligheten till det!

Sammanfattning

Det är viktigt att poängtera att även om dessa ormarna ofta rekommenderas för nybörjare, kräver de fortfarande ordentlig forskning och förståelse för deras specifika behov. Att skaffa en orm som husdjur innebär ansvar och engagemang för att din orm ska må så bra som möjligt. 

Om du vill se en video där jag pratar om mina top 5 val för de bästa ormarna för nybörjare så hittar du den videon längst ner på denna sida. I videon kan du dessutom se videoklipp på de olika ormar som jag skriver om i denna artikel. 

Handla På CyberZoo

Jag rekommenderar alltid att handla online på CyberZoo. Jag handla själv där med jämna mellanrum och är alltid nöjd med mina beställningar. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handa På CyberZoo – Stötta Johan Exotic