Vill du skaffa en fågelspindel som husdjur, men du vet inte vilken art du ska välja? Det kan jag förstå eftersom det finns cirka 900 olika arter att välja mellan. I denna artikeln berättar jag om 5 fågelspindlar som jag tycker är perfekta för nybörjare!

Jag kommer basera mina val på 3 olika kategorier: temperament, snabbhet och synbarhet. Om du är ny med fågelspindlar så är det viktigt att du skaffar en spindel som du inte är rädd för. Därför kommer jag välja lugna arter som väldigt sällan är defensiva och sällan sparkar hår. En annan viktig faktor som spelar in är hur snabb spindeln är. Du vill inte ha en fågelspindel som nästan kan teleportera sig. Om det är din första spindel vill du ha möjligheten att faktiskt se och observera den. Därför kommer jag välja spindlar som du ofta ser!

5 – Lasiodora parahybana

På femte plats hittar du Lasiodora parahybana, världens tredje största fågelspindel. Trots sin storlek är det enligt mig en bra fågelspindel för nybörjare! Till skillnad från resten av spindlarna i denna listan så växer Lasiodora parahybana faktiskt relativt snabbt. Så om du köper en liten spindel kommer det inte ta flera år innan den blir stor. Vilket kan vara fallet med många arter.

Lasiodora parahybana är generellt en relativt lugn spindel. Du bör dock vara försiktig vid hantering eller när du byter hem till din spindel. I vissa fall har jag hört att denna spindel kan vara glad för att sparka sitt hår. Du bör veta att beteende varierar från individ till individ, precis som med alla spindlar. 

Som många andra marklevande stora fågelspindlar är Lasiodora parahybana inte känd för att vara särskilt snabb. De går relativt långsamt, vilket gör dem lämpliga för nybörjare. Men precis som alla spindlar kan de såklart också göra små snabba spurter. Dessa är dock oftast väldigt korta.

En annan fördel med Lasiodora parahybana är att den ofta sitter framme i sitt terrarium. I alla fall som vuxen. När den är lite mindre kommer den att spendera mycket tid nedgrävd och gömd.

Sammanfattningsvis är Lasiodora parahybana en fascinerande fågelspindel som kan vara lämplig som husdjur för de som uppskattar en relativt lugn och imponerande art.

4- Grammostola pulchripes

På fjärde plats hittar vi Grammostola pulchripes, även känd som “Chaco golden knee tarantula”. Denna imponerande art kommer definitivt att fånga din uppmärksamhet med sina vackra gyllene färger och lugna natur. Grammostola pulchripes blir också ganska stor, men inte lika stor som Lasiodora Parahybana som jag skrev om ovan. Grammostola pulchripes blir cirka 20 centimeter när de sträcker ut sina ben vilket är relativt stort för en spindel.

Den är känd för att överlag ha ett lugnt temperament, vilket gör den till ett utmärkt val för en nybörjare. Denna spindel är inte särskilt defensiv och tenderar att vara ganska lugn när det gäller att bli hanterad. Men tänk på att ni kan utsätta spindeln för livshotande fara om du väljer att hantera den på fel sätt.

Precis som Lasiodora parahybana är Grammostola pulchripes inte känd för sin snabbhet. Denna marklevande spindel tar det lugnt och rör sig långsamt. Jag är ganska säker på att nybörjare kommer att uppskatta dess relativt långsamma tempo, vilket gör det enklare att observera och interagera med spindeln.

Som liten gräver även Grammostola pulchripes ner sig i jorden och håller sig ofta gömt. Men som vuxen kan du förvänta dig att du ofta ser din fågelspindel sitta framme och visa upp sig i sitt terrarium. 

Sammanfattningsvis är Grammostola pulchripes är en vacker och ganska unik fågelspindel med ett lugnt temperament, vilket gör den särskilt lämplig för nybörjare.

3 – Grammostola rosea

På tredje plats hittar vi Grammostola rosea, även känd som “Chilean rose hair tarantula”. Denna arten kommer ursprungligen från Chile och har en vacker rosa tonad kropp.

Grammostola rosea är en medelstor fågelspindel som blir cirka 15-16 centimeter och är också känd för sitt lugna temperament. 

De är sällan defensiva och tolererar hantering väl. Jag vet många som har denna arten endast på grund av deras lugna temperament. 

Grammostola rosea påminner väldigt mycket om Grammostola pulchripes på sitt sätt som den rör på sig. Väldigt lugnt och långsamt. Detta är en utmärkt spindel för nybörjare som vill ha en art som inte är allt för snabb eller oberäknelig.

En annan fördel med Grammostola rosea är hur ofta man ser den synlig i sitt terrarium. Du kommer alltså få många möjligheter att studera och observera denna fascinerande fågelspindel. 

Sammanfattningsvis är Grammostola rosea väldigt lik Grammostola pulchripes. Dock så är rosean mindre vilket jag anser vara bättre för en nybörjare. Om du anser att Grammostola pulchripes är finare än Grammostola rosean, så tror jag inte att du kommer märka någon större skillnad i deras beteende. Kom dock ihåg att beteende kan variera från individ till individ. 

2 – Grammostola pulchra

På andra plats hittar vi ännu en Grammostola spindel. Denna gången är det Grammostola pulchra, även känd som “Brazilian black tarantula”. Dessa spindlar är kända för sin helsvarta kropp men även sitt lugna temperament..

Det är definitivt en av de mest lugna och hanterbara spindlarna inom hobbyn. Den visar sällan sig vara defensiv och tolererar hantering väl. Men återigen, tänk på att det kan vara livsfarligt för spindeln om du gör fel när du hanterar din fågelspindel.

Grammostola pulchra påminner mycket om de tidigare nämnde Grammostola-spindlarna. Även denna art är lugn och metodisk i sina rörelser. Det är lätt att läsa av kroppsspråket vilket gör det lätt för en nybörjare att känna sig trygg.

Även denna spindel sitter ofta synlig i sitt terrarium. Det bästa med det är hur fin denna art är. En helsvart stor fågelspindel på cirka 20 cm är svårslaget.

Sammanfattningsvis är Grammostola pulchra enligt mig den bästa spindeln för nybörjare av alla Grammostola spindlar. Detta baserar jag i stort sett endast på utseende av spindeln. För i beteendet så anser jag att dessa tre nämnda grammostola spindlarna är väldigt.

En annan intressant fakta om just Grammostola arten är att forskare tror att dessa spindlars hår har minst effekt på oss människor. Alltså behöver du sällan vara orolig för att få spindelhår på dig. 

1 – Tliltocatl albopilosum

På första plats som den bästa fågelspindeln för nybörjare hittar vi Tliltocatl albopilosum, även känd som “Curly Hair tarantula”. Denna spindeln hittar du ofta i toppen på de flesta listor för den bästa spindeln för nybörjare, och detta är ingen slump. 

Enligt mig är det utan tvekan den lugnaste fågelspindeln av alla. Mina Tliltocatl albopilosum verkar inte ha några större problem att bli hanterad. Den visar sig aldrig vara defensiva eller sparka hår vilket gör den till en perfekt fågelspindel för nybörjare. 

Precis som de andra spindlarna i denna listan så är Tliltocatl albopilosum en marklevande fågelspindel som rör sig långsamt. De är generellt förutsägbara och får inte för sig att helt plötsligt springa iväg utan att du hinner reagera. Som vissa andra arter faktiskt kan göra.

Även som vuxen kan Tliltocatl albopilosum ha tendenser att gräva ner sig och gömma sig. Den sitter alltså inte alltid framme och visar sig i sitt terrarium. Dock kan detta variera en del från individ till individ. Men när du väl får se din Tliltocatl albopilusum sitta framme så är det en fantastisk syn att få observera denna krulliga spindel.

Sammanfattningsvis så anser jag att Tliltocatl albopilosum är en självklar vinnare som den bästa fågelspindeln för nybörjare. Anledningen till att ingen Grammostola-spindel kniper platsen är baserat på hur långsamt de växer. Det kan ta flera år innan din fågelspindel blir en stor spindel. Detta är inte fallet med Tliltocaltl albopilosum.

Sammanfattning

Det finns flera andra fågelspindlar som är bra spindlar för nybörjare. Men glöm inte bort att varje individ har sin egen personlighet. Det vill säga att två spindlar av samma art kan bete sig helt annorlunda.

Om du vill se en video där jag pratar om mina top 5 val för de bästa ödlorna för nybörjare så hittar du den videon längst ner på denna sida. I videon kan du dessutom se videoklipp på de olika ödlor som jag skriver om i denna artikel.

Handla På CyberZoo

Jag rekommenderar alltid att handla online på CyberZoo. Jag handla själv där med jämna mellanrum och är alltid nöjd med mina beställningar. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handa På CyberZoo – Stötta Johan Exotic