Sammanfattning
Den ryska stäppsköldpaddan kommer främst från Pakistan, Afghanistan, Iran, sydöstra Ryssland och Kina. Du hittar den i en stenig terräng som inkluderar sandiga stäpper samt gräsytor där det finns vattenkällor.
Din ryska stäppsköldpadda kan leva inomhus hela sitt liv. Dock kommer din sköldpadda bli glad om den kan få leva utomhus på sommaren. Läs mer nedan för att veta hur du tar hand om en rysk stäppsköldpadda.
Utseende
Ryska stäppsköldpaddor är relativt små sköldpaddor som blir cirka 15-25 cm. Om du köper en nykläckt sköldpadda kommer det dröja flera år innan den är fullvuxen. Sköldpaddor växer väldigt långsamt. De har fyra tår med långa klor som gör dem till duktiga klättrare. Färgen kan variera lite men i de flesta fall är den ryska stäppsköldpaddan brun med svarta fläckar på skalet.
Beteende & Temperament
Ryska stäppsköldpaddor älskar att gräva ner sig. Därför bör du erbjuda ett tjockt lager substrat så de får möjligheten att göra det. De tycker också om att klättra och framförallt är de förvånansvärt duktiga på att göra det. De klättrar givetvis inte i träd, men är väldigt duktiga på att ta hjälp av sina långa klor för att ta sig upp för kullar och liknande hinder.
Ryska sköldpaddor kan vara väldigt taskiga mot varandra. Speciellt om två hanar som bor tillsammans. Även när de bor med honor kan hanarna stressa honorna när de vill para sig. Jag har dock hört att honor kan bo med varandra, men även dem kan vara lite taskiga mot varandra. Mot oss människor är de dock väldigt snälla. De kan såklart bitas, men oftast är de för de tror att dina fingrar är mat.
Inredning
Att inreda ett terrarium till en sköldpadda kan vara ganska tråkig. Sköldpaddor behöver stora ytor att varandra rundor på jämfört med exempelvis en orm där du kan fylla terrariet med massa inredning. Din sköldpadda kommer dock att uppskatta olika nivåskillnader. Speciellt eftersom de är duktiga på att klättra. Sätt även in en betongplatta där sköldpaddan kan slipa sina klor och näbb. Även en stor vattenskål där din sköldpadda lätt kan gå in och ut ur själv.
På sommaren kan du ha din ryska stäppsköldpadda utomhus om temperaturen inte går under 5 grader på natten. Tänk på att din sköldpadda gillar att gräva och kan ganska lätt gräva sig ut ur sitt terrarium. Du bör dessutom har någon form av skydd ovanför så inte rovfåglar eller annat rovdjur attackerar din sköldpadda
Storlek På Terrarium
Enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) krävs ett terrarium på minst 1,1 m2 för en landsköldpadda som är mellan 21-30 centimeter lång. Terrariet måste dessutom vara minst 40 centimeter högt.
Sköldpaddans längd mäts i en rak linje från den främre till den bakre skalkanten.
Du bör inte ha din sköldpadda i ett glasterrarium. De har nämligen svårt att se glas och fortsätter att försöka gå igenom det tills de skadar sig. Jag skulle rekommendera att du bygger ett terrarium i trä med höga kanter där din sköldpadda inte kan se ut. Att ha lock eller tak är inte nödvändigt.
Att bygga ett eget terrarium till en sköldpadda är inte lika klurigt som att bygga ett rymningssäkert terrarium till en ödla eller orm. Men det krävs ändå att du själv måste bygga.
Belysning & Värme
Det är viktigt att ha en varm och kall sida i terrariet så din sköldpadda kan reglera sin kroppstemperatur. Detta uppnår du med att sätta en värmelampa på ena sidan som når cirka 30 grader.
Det är viktigt att erbjuda cirka 10-12% UVB ljus till din sköldpadda för att din sköldpadda ska kunna växa ordentligt. Jag föreslår att du använder dig av ett T5 lysrör. Dessa lysrör behöver du byta ut efter 12 månader då deras UVB-utsläpp minskar efter hand. Om du placerar ditt lysrör utanför terrariet bör du tänka på att UVB-ljus inte tränger genom glas. Även på ventilationsnät kommer en del UVB-ljuset att stoppas. På natten bör all belysning och värme vara avstängd.
Luftfuktighet
Luftfuktighet är viktigt för alla unga och juvenila sköldpaddor inklusive ryska stäppsköldpaddor. Ett terrarium med lock kan hjälpa till att behålla högre luftfuktighet i terrariet. Speciellt eftersom yngre sköldpaddor behöver högre luftfuktighet på cirka 65-70%. Vuxna sköldpaddor är nöjda med en luftfuktighet på cirka 50-60% men även detta kan vara svårt att uppnå om du har ett terrarium utan lock. Därför är det extra viktigt att din sköldpadda har tillgång till en stor vattenskål i sitt terrarium där den kan bada när den vill. Tänk på att ryska stäppsköldpaddor inte kan simma. Alltså ska vattnet inte vara djupare än att din sköldpadda kan bottna när den står i vattnet.
Jag skulle också rekommendera att du badar din sköldpadda regelbundet. Då kan du även passa på att skrubba skalet. Jag använder en tandborste för att skrubba bort smuts och avföring som har fastnat under skalet.
Föda
Sköldpaddans näbb växer och kommer göra det hela livet. Därför bör du mata din sköldpadda på en betongplatta eller något liknande. På så sätt slipar sköldpaddan sin näbb automatiskt när den äter. Om näbben blir för lång måste den manuellt slipas ner.
När du matar din sköldpadda behöver du pudra maten med vitamin- och kalciumpulver. Utöver maten som du erbjuder bör din sköldpadda dessutom alltid ha tillgång till hö och sepiaskal. Genom att erbjuda sepiaskal i terrariet kan din sköldpadda själv reglera hur mycket kalcium den vill konsumera.
Jag rekommenderar att du använder “Agrobs Testudo fibre”, “Agrobs Testudo herbs” och “Agrobs Testudo original” som du löser upp genom att lägga det i lite vatten. Jag odlar även kattgräs och Agrobs fröblandning som också är ett perfekt foder till ryska stäppsköldpaddor. Torkade maskros är också ett bra tips på foder som din sköldpadda kommer tycka om.
Vattenskål ska alltid finnas tillgängligt för din sköldpadda. Den ska kunna gå i sin vattenskål för att bada och svalka sig. Det finns speciella vattenskålar med ramper för att din sköldpadda lätt ska kunna ta sig in i vattenskålen.
Grönsaker och annat grönt du kan mata din sköldpadda ofta:
Endive, klöver, kirskål, Opuntia ficus-indica, maskrosblad, machésallad, frisésallad, gräs, groblad, selleri, Lollo Rosso, alfaflagroddar, rosensallad.
Grönsaker och annat grönt du kan mata din sköldpadda ibland:
Romansallad, ruccola, morötter, äpple. paprika, kålrot.
Blommor som din sköldpadda kan äta:
Nävesläktet, maskrosor, bellis perennis, hibiskussläktet, Malvasläktet, krassesläktet, petuniasläktet, violsläktet, Cichorium intybus, Calendula officinalis.
Erbjud endast blommor sparsamt. Framförallt bör du dubbelkolla och trippelkolla om blomman verkligen är säker för din sköldpadda att äta. Dessutom bör du vara försiktig när du plockar växter och blommor utomhus. Du vill undvika områden där hundar rastas eller där växterna eventuellt har fått kemikalier eller bekämpningsmedel på sig.
Bra för nybörjare?
Jag tycker inte att någon sköldpadda är en bra reptil för någon som aldrig har haft en reptil förut. Det är mycket som kan gå fel i skötseln och dieten kan vara lite avancerad. Det krävs att du är ordentligt påläst innan du väljer att skaffa en sköldpadda som husdjur. Alltså är det inte helt orimligt att skaffa en rysk stäppsköldpadda som din första reptil. Jag skulle dock starkt rekommendera att du verkligen gör ordentligt med undersökning först. Detta är en lojal följeslagare som kommer följa med dig i flera år framöver.
Inköpslista
- Terrarium (Utan glasväggar)
- Bottensubstrat
- Stor vattenskål
- Inredning (Växter och gömställen)
- Termometer
- Hygrometer
- Foder
- UVB-belysning (10-12%)
- Kalciumpulver
- Sprayflaska
Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp.
Handla På CyberZoo – Stötta Johan Exotic