Sammanfattning
Ögonfransgeckos är en populär ödla att ha som husdjur. De är kända för sin vackra färgvariation och sitt lugna temperament. Dessa ödlor är relativt små och behöver inte mycket utrymme, vilket gör dem lämpliga för både små och stora bostäder.
Även fast de bland annat äter insekter är detta inte ett krav i fångenskap. Detta kan vara en stor fördel för dig som inte vill ha levande insekter i ditt hem. Läs vidare för att lära dig mer om ögonfransgeckon.
Utseende
Du kan snabbt se att det är en ögonfransgecko genom att se de hårliknande utskotten ovanför ögonen på ödlan. Dessa utskott påminner om ögonfransar och det är också därifrån de har fått sitt namn, ögonfransgecko.
Ögonfransgeckos har också två rader av taggar som sträcker sig från sidorna av deras huvud till basen av deras svans. Tårna har små klor som hjälper till att klättra på ytor som deras tår inte kan fästa sig på.
Du kan hitta ögonfransgeckos i flera olika morpher och färger.
Beteende & Temperament
Ögonfransgeckos är kända för att vara snälla ödlor. De blir aktiva under gryning och skymning och kommer fram för att utforska sitt terrarium under natten. Dessa ödlor har förmågan att klättra på släta ytor utan några problem och är dessutom utmärkta hoppare! Under dagen kommer din ögonfransgecko spendera sin tid genom att gömma sig eller sova.
Ibland kan din gecko gräva ner sig i ditt bottensubstrat. Detta är ett normalt beteende. Ibland vill de hitta en sval plats i terrariet. Det kan också vara tecken på att en hona letar efter en plats att lägga ägg!
Om ögonfransgeckon känner sig hotad kan den släppa sin svans. Om ödlan gör detta kommer ingen ny svans att växa ut. Även om det kan ta ett tag för ödlan att anpassa sig till sitt nya liv utan svans, kommer den klara sig utan problem.
Inredning
Ögonfransgeckos gillar att klättra i sin naturliga regnskogsmiljö. Därför bör du erbjuda dem möjligheten att göra det i ditt terrarium. Använd dig av grenar, bark, konstgjorda växter eller levande växter för att skapa en egen regnskog med flera gömställen för ödlan.
Storlek På Terrarium
Enligt Jordbruksverkets bestämmelser (L80) krävs ett terrarium på minst 0,25 m2 för en trädlevande ödla som är mellan 21-30 centimeter lång. Terrariet måste dessutom vara minst 50 centimeter högt.
Ödlans längd mäts från nosspetsen till svansspetsen. Om svansen är avbruten eller regenererad gäller uppskattat mått med ursprunglig svanslängd.
Ett Exo Terra terrarium med måtten 60x45x60 centimeter blir 0,27 m2. Alltså ett perfekt terrarium för en vuxen individ.
Belysning & Värme
Ögonfransgeckon trivs bäst i rumstemperatur. Det vill säga i en temperatur mellan 22-26°C. Om ditt hem håller dessa temperaturer behöver du ingen med extra värmekälla. Under natten kan temperaturen gärna sjunka några grader, vilket efterliknar naturliga förhållanden för ödlan.
Det är viktigt att undvika att temperaturen stiger över 29°C eftersom ödlan är känslig mot värme. Högre temperaturer kan vara skadligt för ödlans hälsa. Detta bör du tänka på när du hanterar din ödla. Vi människor har en kroppstemperatur på cirka 35°C. Därför kan det vara farligt för ödlan att bli hanterad för länge.
UV-ljus är en kontroversiell fråga när det gäller en del ödlor, inte minst ögonfransgeckon. Trots att de främst är aktiva under natten finns fortfarande chansen att de exponeras för UV-ljus i det vilda. UVB-ljus möjliggör produktionen av vitamin D3, vilket minskar risken för metabola bensjukdomar (MBD). Därför tycker jag det är bra att använda sig av ett T5 UVB-lysrör med 2-5% UVB. Det är dock inget krav.
Luftfuktighet
För att upprätthålla optimal luftfuktighet i terrariet bör du sikta på att ha cirka 60-80% luftfuktighet. Det finns flera sätt att åstadkomma detta. En metod är att spruta vatten i terrariet eller använda ett regnsystem med timer. Att ha levande växter i terrariet hjälper också till att behålla luftfuktigheten och ger dessutom en naturlig och estetiskt tilltalande miljö. Om du väljer att spruta vatten i terrariet vill du undvika att det blir för blött. Vatten och luftfuktighet är två olika saker. Därför rekommenderar jag alltid att ha levande växter i sitt terrarium.
Föda
Ögonfransgeckos är allätare (omnivorer) i naturen. I fångenskap matar man de med färdiga dieter som kallas “crested gecko diets” eller CGD. Dessa dieter kan ges som huvudfoder eller i kombination med insekter. De CGD-dieter som används är speciellt utformade för att tillgodose ödlans näringsbehov och innehåller en balanserad blandning av proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler. Att använda CGD som huvudfoder är bekvämt och ger en näringsrik kost.
Om du ska mata din ödla med insekter bör du säkerställa näringsinnehållet hos foderinsekter. Detta gör du genom att mata insekterna med näringsrik mat cirka 1-2 dagar innan du matar dem till din ödla. Detta kallas för “gut-loading”.
Om du vill mata din ödla med insekter så rekommenderar jag att du ger kackerlackor eller syrsor. Även fast de kan äta zophobasmaskar och mjölmaskar så kan din ödla ibland ha det jobbigt att smälta dessa.
Jag erbjuder mina vuxna ögonfransgeckos mat 2-3 gånger i veckan, juveniler varannan dag och unga geckos dagligen.
Att ha tillgång till vatten är avgörande för hälsan och välbefinnandet hos ögonfransgeckon. Dessa trädlevande ödlor föredrar att dricka droppar från blad eller terrarieglaset istället för att använda en traditionell vattenskål. Du bör dock ändå erbjuda en vattenskål i terrariet. Jag har observerat mina ögonfransgeckos dricka ur vattenskål flera gånger.
Bra För Nybörjare?
Jag skulle säga att det finns få reptiler som är bättre för nybörjare än ögonfransgeckos. De är lättskötta, behöver inte äta insekter och lever i rumstemperatur utan någon speciell värme. Framförallt så är de lättillgängliga. Du hittar ögonfransgeckos på samtliga reptilmässor och djuraffärer.
Inköpslista
- Terrarium
- Bottensubstrat
- Vattenskål
- Inredning (Växter, bark, grenar och gömställen)
- Termometer
- Hygrometer
- Foder
- UVB-belysning (2-5%)
- Kalciumpulver
- Sprayflaska
- Foderpincett
- Petbox (till insekter)
Samtliga saker på inköpslistan kan du köpa online på CyberZoo. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp.
Handa På CyberZoo – Stötta Johan Exotic