Det finns över 2000 olika arter av skorpioner i världen. Så om du funderar på att skaffa en som husdjur kan jag förstå att det kan vara svårt att välja vilken art du ska köpa. Jag kommer berätta om 5 skorpionarter som jag tycker är bra för nybörjare.

Mina val är baserade på två kategorier: temperament och giftighet. Om du är ny med skorpioner är det viktigt att du skaffar en skorpion som du inte är rädd för. Därför tycker jag det är viktigt att man börjar med en art med relativt lugnt temperament och som sällan är defensiv. En del skorpioner kan vara väldigt giftiga. Dessa skorpioner är enligt mig inte bra för nybörjare. Även om skorpioner är djur som du ska observera, så vill du nog ha en skorpion med relativt milt gift.

5 – Centruroides vittatus

På femteplats på min lista hittar vi Centruroides vittatus som även kallas för randig barkskorpion. Du hittar denna skorpion i stora delar av södra USA och norra Mexiko. De är väldigt anpassningsbara och lever i flera olika klimat. Bland annat öken, skog och gräsmarker.

Dessa skorpioner är kända för sitt relativt lugna temperament. Även fast jag inte rekommenderar att du håller i skorpioner så är detta en skorpion som sällan är defensiv. Det coola med denna skorpion är att de ofta lever i grupper. Så vill du ha en skorpion som lever i ett kollektiv så är den randiga barkskorpionen ett perfekt val.

De flesta skorpionerna i genuset Centruroides är väldigt giftiga, dock så är den randiga barkskorpionen ett undantag. Även fast den är giftig så är den inte lika giftig som sina kusiner. Trots att Centruroides vittatus har milt gift kan det vara smärtsamt för en vuxen människa. Skulle du mot förmodan vara allergisk, vara ett barn eller gammal kan giftet vara väldigt farligt om du blir stucken. Jag personligen hade dock undvikit helt att hantera denna skorpion.

4- Hadogenes paucidens

På fjärde plats hittar vi Hadogenes paucidens. Denna skorpionen har faktiskt inget svenskt namn, men på engelska kallas den för “Flat Rock Scorpion”. I det vilda hittar man denna skorpion i södra Afrika där den lever i ett semi-ökenklimat med väldigt sandig jord.

Dessa skorpioner är också kända för sitt överlag lugna temperament. Som de flesta skorpioner har de en naturlig instinkt att vilja försvara sig om den blir skrämd. Men om du tar hand om den på rätt sätt utan att skrämma den, kommer denna skorpion vara relativt lugn.

Hadogenes paucidens har ett milt gift om man jämför med andra skorpioner. Det är oftast ofarligt för människor om du inte är allergisk. Deras gift kan dock orsaka lokal smärta och svullnad så jag rekommenderar att man inte hanterar denna skorpion.

3 – Smeringurus mesaensis

På tredje plats hittar vi en skorpion som heter Smeringurus mesaensis. Denna skorpion saknar också ett svenskt namn, men kallas för “Dune Scorpion” på engelska. Du kan hitta denna skorpion i södra USA och Mexiko där de faktiskt är ganska vanliga.

Smeringurus mesaensis har ett ganska lugnt temperament. Men precis som de flesta skorpioner kan de bli defensiva om de blir skrämda. En viktig sak att veta är att dessa skorpioner är väldigt snabba. Därför skulle jag aldrig rekommendera att hantera denna skorpion. 

Giftigheten hos Smeringurus mesaensis sägs vara ganska milt. Blir du stucket kommer du högst troligt uppleva en smärta likt om du blir stucken av en geting. Är du allergisk kan det såklart vara mycket värre. Eftersom den både är snabb och kan leverera ett stick som gör ont som ett geting så är detta en skorpion som tar en tydlig plats på min lista för vilka skorpioner jag inte kommer hantera.

2 – Kejsarskorpionen (Pandinus imperator)

På andra plats hittar vi en skorpion som du faktiskt brukar hitta på första plats på många listor för den bästa skorpionen för nybörjare. Nämligen Pandinus imperator, även känd som kejsarskorpionen. I det vilda hittar du denna skorpion i de tropiska skogarna i Västafrika.

Kejsarskorpionen är utan tvekan en av de mest lugna och minst defensiva skorpionerna  som du kan hitta. De blir dessutom väldigt stora vilket gör det lättare för dig som vill hantera din skorpion. Men tänk på att du kan potentiellt utsätta din skorpion för livsfara om du hanterar den på fel sätt.

Kejsarskorpionens gift är väldigt milt. Inte nog med det brukar de dra sig ifrån att använda sin gadd. Istället använder de oftare sina klor. Dessa klor kan visserligen också göra ont, men de är inte giftiga. Tänk på att giftet kan ha en större påverkan på dig som är allergisk.

Kejsarskorpionen heter på latin Pandinus imperator och tillhör då genuset Pandinus. Jag är övertygad om att det finns andra arter med samma genus som är minst lika bra för nybörjare. Exempelvis Pandinus cavimanus. Vill du ha en lite mer ovanlig skorpion kan du kolla upp andra arter av just Pandinus.

1 – Asian Forest Scorpion

Den bästa skorpionen för nybörjare är den asiatiska skogsskorpionen. Det svåra med dessa arterna är att det finns minst åtta arter som kallas för asiatisk skogsskorpion. Dock är samtliga arter i genuset Hetrometrus. Själv så har jag både Hetrometrus petersii och Hetrometrus spinifer. Du hittar den asiatiska skogsskorpionen i tropiska klimat med hög luftfuktighet i sydöstra Asien. Bland annat i Indonesien, Singapore och Malaysia

Även dessa skorpioner är lugna och påminner väldigt mycket om kejsarskorpionen i både temperament och utseende. Jag har hört folk som har argumenterat för att den asiatiska skogskorpionen är mer defensiv än kejsarskorpionen. Men det håller jag inte med om.

Den asiatiska skogskorpionen har milt gift som den sällan använder. Precis som kejsarskorpionen brukar den ta sitt byte med sina klor och börja äta det levande direkt utan att använda sitt gift. Om du skulle bli stucken kommer smärtan vara relativt låg och bör gå över relativt snabbt. Men precis som med alla skorpioner kommer du att reagera starkare om du är allergisk.

Anledningen till att jag väljer att ha den asiatiska skogskorpionen på första plats på denna listan är för att den är mycket mer vanlig att hitta än kejsarskorpionen. De är dessutom inte så dyra som kejsarskorpioner brukar vara.

Sammanfattning

Det finns flera andra skorpionarter som är bra skorpioner för nybörjare. Men glöm inte bort att varje individ har sin egen personlighet. Det vill säga att två skorpioner av samma art kan bete sig helt annorlunda.

Om du vill se en video där jag pratar om mina top 5 val för de bästa skorpionerna nybörjare så hittar du den videon längst ner på denna sida. I videon kan du dessutom se videoklipp på de olika skorpionerna som jag skriver om i denna artikel.

Handla På CyberZoo

Jag rekommenderar alltid att handla online på CyberZoo. Jag handla själv där med jämna mellanrum och är alltid nöjd med mina beställningar. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handa På CyberZoo – Stötta Johan Exotic