Spindlar skapar nät genom att använda nätkörtlar belägna på deras bakkroppar för att framställa silkestrådar. Dessa silkestrådar är proteinbaserade och mycket tunna samt starka. För att bygga ett nät drar spindlarna först ut ett antal stödtrådar som tjänar som en grundstruktur för nätet. Därefter lägger de till radiella trådar som sträcker sig från mitten av nätet ut till stödtrådarna. Slutligen spinner spindeln en tråd i spiral från mitten av nätet.

Denna process är typisk för många spindelarter, men det finns en stor variation i nätets utformning och konstruktion beroende på art. Spindelnätens primära funktion är att fånga byten, som ofta består av olika insekter. Förutom att fungera som fångstnät används spindeltrådarna även för att vira in byten, som material för äggsäckar och för andra syften beroende på arten.

Spindlarnas förmåga att producera silke och spinna nät är en av deras mest distinkta och fascinerande egenskaper, vilket gör dem till unika och intressanta djur i ekosystemet.