Man uppskattar att det finns ungefär 6000 olika arter av ödlor i världen. Därför kan jag förstå att det kan vara svårt att bestämma sig för vilken av dessa arter som är bäst. I denna artiklen ger jag förslag på fem ödlor som jag tycker är perfekta arter för den som ska skaffa sin första ödla!  

Jag kommer basera mina val på 4 kategorier. temperament, storlek, tillgänglighet och skötsel. Om du aldrig har haft en ödla som husdjur är det viktigt att du skaffar en ödla som du inte är rädd för. Därför är det viktigt med en ödla med lugnt temperament. Att ödlan inte är för stor är också en viktig faktor. Jag tror inte du vill skaffa en ödla som tillslut behöver ett helt rum som terrarium. Det ska även vara relativt lätt att hitta en ödla. För om den inte går att köpa någonstans tycker jag inte att det är en bra ödla för nybörjare. En annan viktig faktor är hur lätt skötseln är. En bra ödla för nybörjare bör vara relativt förlåtande när det kommer till eventuella nybörjarmisstag

5 – Dabbagam (Uromastyx spp.)

På femte plats hittar du en riktigt cool ödla som kallas för dabbagam. Dessa ödlor har ett relativt lugnt temperament och påminner lite om skäggagamer i sitt beteende. Skaffar du en dabbagam kan du förvänta dig en ödla med mycket personlighet och som i de flesta fall är väldigt lugn. 

Dabbagamer är ganska stora ödlor. Dock varierar detta beroende på vilken art av dabbagam det är. Jag skulle uppskatta att de kan bli upp till 45 centimeter långa. Du får alltså en stor ödla, men ändå inte en för stor ödla att ha hemma.

När det kommer till tillgänglighet så dyker dabbagamer upp på mässor och i andra forum med jämna mellanrum. Dock är de inte lika vanliga att hitta som exempelvis en skäggagam. Men om du verkligen söker aktivt så kommer man tillslut hitta en.

En viktig sak att veta om dabbagamer är att de gillar det varmt, och då menar jag inte varm. Jag menar verkligen jättevarmt. Dessa ödlor älskar att ligga och sola i 50-55 graders värme. Deras diet består främst av små frön samt gröna blad och grönsaker som inte innehåller för mycket vatten. Om du gör din undersökning innan du skaffar en dabbagam, kan dessa ödlor vara perfekta för dig som nybörjare.

4- Blåtungad skink (Tiliqua scincoides scincoides)

Fjärde platsen går till en ganska unik ödla som kallas för blåtungad skink. Dessa ödlor kan vara skygga till en början, men det krävs oftast inte mycket jobb för att få dem att bli vana med hantering. De är vanligtvis snälla och lugna ödlor men du bör veta att de blir ganska stora ödlor. Blåtungade skinkar kan bli upp till 60 centimeter långa. Därför krävs ett ganska stort terrarium där den kan utforska.  

Jag skulle vilja säga att blåtungade skinkar är lite mer ovanliga ödlor. I alla fall om man jämför med exempelvis skäggagamer. Men precis som dabbagamer dyker blåtungade skinkar också ibland upp på mässor. Du kan dessutom hitta blåtungade skinkar hos privata uppfödare och vissa djuraffärer som säljer reptiler.

Dessa ödlor behöver en fuktig och varm miljö med flera gömställen. De behöver en varierad diet som kan bestå av grönsaker, insekter, gnagare och sniglar. Om du gör din undersökning innan du skaffar en blåtungad skink, kan dessa ödlor vara perfekta ödlor för nybörjare!

3 – Skäggagam (Pogona vitticeps)

På tredjeplats hittar vi ingen mindre än skäggagamen. Dessa ödlor har väldigt mycket personlighet och är kända för att vara väldigt lugna ödlor. Om de hittar en bra och bekväm plats, kan de ligga stilla i flera timmar. Ibland får de dock sina lite mer stimmiga perioder. Lite som när katter får för sig att springa runt hela tiden. Hos skäggagamer brukar detta beteendet dock vara relaterat till att de ska bajsa eller ömsa.

Skäggagamer är också ganska stora ödlor. De kan bli upp till cirka 50 centimeter så de behöver ett stort terrarium. Dock finns det en art av skäggagam som heter dvärgskäggagam som inte blir större än 25-30 centimeter. Om du tycker att en vanlig skäggagam är för stor, så är kanske en dvärgskäggagam det perfekta valet för dig.

Skäggagamer är en av de vanligaste ödlorna du kan hitta. De finns alltid på mässor, samt i vissa djuraffärer som säljer reptiler. Du kommer med andra ord inte ha några problem att hitta en skäggagam.

Dessa ödlor trivs i en torr och varm miljö. De mår dock bra av att få ett bad med jämna mellanrum i ljummet vatten. Jag försöker även att spraya terrariet vissa mornar för att replikera mornarna i Australien där luftfuktigheten stiger under gryning och mornar. Deras diet består av både grönsaker och insekter. När de är små ödlor äter de mer insekter och när de blir större bör de äta mer grönsaker.

2 – Leopardgecko (Eublepharis macularius)

På andraplatsen hittar vi en lite mindre ödla än de tidigare nämnda ödlorna på denna listan. Andraplatsen går till leopardgeckon. Dessa ödlor är generellt sett lugna och hanterbara. Till skillnad från många andra geckoödlor saknar leopardgeckon “sugproppar” på sina tår. Alltså bör du vara försiktig när du hanterar den. Dessa ödlor är väldigt ambitiösa och tror att de kan klättra bättre än vad de faktiskt kan. 

Leopardgeckos blir vanligtvis mellan 20 och 30 centimeter långa. De är som sagt ganska små och kommer inte kräva ett alltför stort terrarium.

Dessa ödlor är väldigt vanliga och lätta att hitta. Du hittar leopardgeckos på samtliga mässor och de finns dessutom i flera olika färger och morpher. Du kan även hitta dem i djuraffärer som säljer reptiler eller hos privata uppfödare. 

Leopardgeckos är dessutom relativt lättskötta. Erbjud minst en grotta på den varma sidan och en på den svala. Sen inkluderar jag alltid en fuktgrotta där luftfuktigheten är hög. Där kan geckon gömma sig när den ska ömsa skin. Tänk även på att dessa endast äter levande insekter. Bli inte lurade av att man kan köpa döda torkade insekter. Leopardgeckos äter inte dessa.

1 – Ögonfransgecko (Correlophus ciliatus)

Den bästa ödlan för nybörjare är utan tvekan ögonfransgeckon. Även om vissa individer kan vara lite hoppiga så är ögonfransgeckon känd för sitt lugna och tåliga temperament. Om dessa ödlor blir skrämda kan de tappa sin svans. Dessutom kommer svansen tyvärr inte växa ut igen så va försiktig när du hanterar din ögonfransgecko.  

Dessa ödlor blir vanligtvis mellan 20 och 30 centimeter långa. De är relativt små och kan enkelt hållas i ett mindre terrarium. En fullvuxen ögonfransgecko ska enligt lag ha ett terrarium som har en yta på 0,25 kvadratmeter och är minst 50 centimeter högt. 

Du kan inte, inte hitta en ögonfransgecko. De finns överallt och framförallt finns de i flera olika färger och morpher. Går du på en mässa ser du garanterat flera olika ögonfransgeckos. Du kan även köpa dem i vissa djuraffärer och privata uppfödare.

Ögonfransgeckos är enligt mig den lättaste ödlan att sköta om. De behöver relativt hög luftfuktighet, vilket du uppnår genom att spraya vatten i terrariet eller mycket levande växter. Deras diet består av ett pulver som du blandar med vatten. De kan även äta insekter men det är inte allt för ovanligt att vissa ögonfransgeckos inte vill äta insekter. Det är verkligen inget krav och jag vet flera som aldrig ger insekter till sina ögonfransgeckos. Det bästa med denna ödlan är att den lever i rumstemperatur och behöver ingen extern värme. 

Sammanfattning

Även om jag rekommenderar dessa ödlor för nybörjare är det viktigt att poängtera att det fortfarande krävs ordentlig med forskning och förståelse för deras specifika behov. Att skaffa en ödla som husdjur innebär ansvar och engagemang för att din ödla ska må så bra som möjligt. 

Om du vill se en video där jag pratar om mina top 5 val för de bästa ödlorna för nybörjare så hittar du den videon längst ner på denna sida. I videon kan du dessutom se videoklipp på de olika ödlor som jag skriver om i denna artikel.

Handla På CyberZoo

Jag rekommenderar alltid att handla online på CyberZoo. Jag handla själv där med jämna mellanrum och är alltid nöjd med mina beställningar. Använder du länken nedan så stöttar du min YouTube Kanal med 10% av ditt totala köp. 

Handa På CyberZoo – Stötta Johan Exotic